SÕNA EKSPERDIL ⟩ Kas 50+ inimestel tasub taotleda kodulaenu?

Kodu.postimees.ee
Copy
Laenumakse ei tohiks olla ühes kuus rohkem kui 30-40 protsenti kodumajapidamise sissetulekust.
Laenumakse ei tohiks olla ühes kuus rohkem kui 30-40 protsenti kodumajapidamise sissetulekust. Foto: Shutterstock

Ka keskealisena on võimalik võtta kodulaenu ja jätta osa laenu tagasimakseid isegi pensioniikka, kui on kindlus, et inimene jaksab pensionil olles laenu teenindada.

Sageli pelgavad keskealised inimesed, et pank ei anna neile enam kodulaenu nii nende vanuse kui ka lähitulevikus tõenäoliselt vähenema hakkavate sissetulekute tõttu. Nii see siiski pole, sest nii nagu nooremate puhul, oleneb ka keskealise laenutaotluse rahuldamine eelkõige konkreetse inimese maksevõimekusest.

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul on kindlasti ka 50+ vanusegrupis mõtet vajadusel laenu taotleda. «Juba enne taotluse esitamist tasub käia pangas nõustamisel, et kõik võimalikud plussid ja miinused oleksid hästi läbi kaalutud,» ütles Rebane.

Selle vanusegrupi puhul tuleb pikaajalisema laenu korral arvesse võtta ka ühel hetkel saabuvat pensioniiga, muutuseid sissetulekutes ja arvestada ka tõenäoliselt mõnevõrra lühema laenuperioodiga. «On loomulik, et pensionile jäädes inimeste sissetulekud veidi vähenevad,» märkis Rebane. «Kui osa laenu tagasimakseperioodist langeb pensioniikka, saame ühiselt arvutada, kui hästi taotleja laenu teenindamisega hakkama saab.»

Üldine reegel on, et laenumakse ei tohi olla ühes kuus rohkem kui 30-40 protsenti kodumajapidamise sissetulekust. Samuti võetakse arvesse näiteks taotleja tegutsemisvaldkonda ja tema plaane pensionipõlveks: kas ta kavatseb pikalt töötada ja kas tema elukutse võimaldab seda. Mõnede ametite pidajatel on tõepoolest võimalik töötada vägagi kõrge vanuseni, samas teisel jällegi mitte.

«Sageli on keskeas laenu taotlejatel ka parem ettevalmistus pensionieaks. Nad on juba varakult mõelnud sellele, et nende elatustase sellel eluperioodil ei langeks, neil on olemas pensionisambad ja säästud,» ütles Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles