Halloweeni spikker ⟩ Viis väärt ideed, kuidas vähese kuluga importpüha tähistada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Oktoobri lõpp toob ka Eestis iga aastaga üha enam kaasa Halloweeni tähistamise kombeid. Peamiselt lastele, aga ka täiskasvanutele meeldib riietuda hirmuäratavatesse kostüümidesse ning käia naabruskonnas kommi pommimas. Halloweeni kõige hirmujudinaid tekitavam külg on aga selle üüratu süsinikujalajälg. Siin paar nõuannet, kuidas seda keskkonnasõbralikumalt tähistada.

Iga aastaga annab planeet inimkonnale üha enam märku kliimasoojenemisest ja seda ka Eestis – põuased suved, üha tormisemad sügised ja ettearvamatu ilmaga talvekuud mõjutavad üha enam ka meid. Kliimasoojenemise põhjuseid on palju ning ületarbimine on üks olulistest mõjuteguritest.

Halloween, aga ka jõulud, lihavõtted ja jaanipäev koos müügikampaaniatega, mis nende tähtpäevadega kaasas käivad, tekitavad suure süsinikujalajälje. Kuidas siis ikkagi nende toredate pidustustega kaasas käia ja sealjuures hoida oma süsinikujalajälg väike ja südametunnistus puhas?

Ära raiska toitu!

Kõrvitsalaternad näevad efektsed välja küll, aga enne, kui kiirustad poest ostetud kõrvitsat tühjaks kraapima, et üheks õhtuks see oma ukse taha laternaks sättida, siis mõtle: kui palju selle kõrvitsa kasvatamiseks võis kuluda vett, energiat, maad ja kütust, et see sinuni jõuaks? Maailmas visatakse igal aastal peale Halloweeni ära miljoneid kõrvitsaid, mida saanuks tegelikult dekoreerida neid rikkumata ja pärast toiduks tarbida.

Osta kõrvits võimalusel oma kodupiirkonnast, et vältida transpordist tekkivat süsinikujalajälge. Ära tee sellest laternat, vaid aseta see täiesti tervelt näiteks välisukse kõrvale koos mõne olemasoleva laternaga ja sügislilledega. Soovikorral maali kõrvitsale nägu kasutades toiduvärve või lõika paberist sobiva kujuga tükid, et nendega kõrvitsat kaunistada.

Lahti lõikamata kõrvits säilib kuivades tingimustes päris kaua ja sellest võid pärast pidustusi maitsvaid roogasid teha. Internet on tulvil isuäratavaid retsepte. Toidu raiskamise vältimine on kõige lihtsam samm, mida igaüks meist teha saab, et keskkonnasõbralikumalt käituda.

Kostüümid saavad olla jätkusuutlikud!

Halloweeni puhul on kombeks end kostümeerida millekski hirmuäratavaks. Ole leidlik ja kasuta olemasolevaid vahendeid. Näiteks pappkastidega on lõputult võimalusi meisterdada lahedaid kostüüme. Keskkonnasõbralik kostüüm on korduvkasutatav – isegi, kui ostad kostüümi spetsiaalselt Halloweeni jaoks, vähemasti hoia see alles, et järgmisel aastal uuesti kasutada või müü järelturul edasi. Hea mõte on ka naabrite või sõpradega peale pühi kostüümivahetust teha.

Väike vihje: kui sulle tundub, et kliimasoojenemine on hirmuäratav, siis proovi seda kuidagi oma kostüümil demonstreerida: ülekuumenev planeet, sulav liustik, väljasurev liik – kindlasti leiad mingi originaalse ja inspireeriva idee ka internetist.

Kommid, mitte pommid

Kui uksel kostub koputus ja keegi hüüab «Komm või pomm!», siis on kombeks küsijale maiustusi jagada. Selleks puhuks võib ju koju varuda selliseid komme, mille summaarne pakendi kogus on võimalikult väike. Maitsvate taliõunte kinkimine tuleks taas ausse tõsta – kommi saavad lapsed ju niigi palju. Kui oled eriliselt usin, siis küpseta küpsiseid või meisterda maitsvaid energiapalle purustatud datlite, pähklite ja muu maitsvaga.

Tähtis nõuanne ka «pommijatele»: kui sulle ei avatud ust, siis lihtsalt liigu edasi, aga ära riku võõrast vara!

Dekoratsioonidega ei pea üle pingutama!

See käib kõigi pühade, mitte ainult Halloweeni kohta. Kauplustes on muidugi saadaval väga kirju valik erinevaid dekoratsioone, millega pühade puhul kodu kaunistada. Aga kas plastikust luukere ostmine ainult ühe õhtu jaoks on ikka mõistlik? Ülejäänud 364 päeva kogub see lihtsalt kapis tolmu? Luukered kapis ei meeldi kellelegi, nii et jäta sellised dekoratsioonid pigem ostmata. Keskkonnasõbralike dekoratsioonide osas on taaskord internet häid nõuandeid tulvil. Raagus okste, värviliste paberite ja valge linaga annab nii mõndagi põnevat teha.

Levita keskkonnateadlikke sõnumeid

Kui sa juba niigi tead, kuidas ise keskkonnasõbralikult toimida, siis oleks planeedile kasuks nende teadmiste jagamine. Külasta naabreid oma jätkusuutliku kostüümiga – kasuta fantaasiat ja leia nutikas viis oma kostüümile kliimasõnum lisada. Või korralda ise Halloweeni pidu ja näita teistele oma keskkonnasõbralikke lahendusi. Peo teemaks võib olla «Kuumenev planeet» – kõlab ju hirmsalt. Peo raames tõstata jututeemaks keskkonnahoid ning esita külalistele väljakutse: anna oma kliimalubadus – mida saad sina oma igapäevaharjumustes muuta, et süsinikujalajälge vähendada. Tutvusta külalistele veebilehte count-us-in.com, mis võimaldab kõigil EL-i kliimapaktis osaleda ja oma kliimalubaduse keskkonnasäästlikkust mõõta.

Halloween ei pea olema ebameeldiv neile, kes ületarbimist ei armasta, vaadakem seda hoopis kui võimalust tõsta teadlikkust ja teha muudatusi. Tähistame ja pidutseme, aga planeedisõbralikult!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles