NÄDALA AED Külva seemneid talve eel

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Talve-eelne külv tehakse tavapärasest tihedam. 
Talve-eelne külv tehakse tavapärasest tihedam. Foto: Tairo Lutter

Novembri saabudes ei maksa aiatöödele sugugi veel joont alla tõmmata. Talve eel tasub külvata paljude maitsetaimede seemneid. Nii saame varakevadise vitamiinilaksu oma aiast üksnes korjamise vaevaga, seda enam, et praegu leiab maitsetaimede ja köögiviljade seemneid soodushinnaga.

Külvamise aja suhtes peab olema tähelepanelik, seda ei tohiks teha liiga vara. Praegu, oktoobri lõpus, on oodata veel 10-kraadist õhusooja. Soe ja niiske keskkond paneb seemned idanema, kuid seejärel saabuvad miinuskraadid võtavad õrnad tõusmed ära. Seega on tänavu oktoobri lõpus seemnete talve-eelseks külvamiseks veel vara, ent igal aastal see nii olla ei pruugi.

Parim aeg on alla viiekraadiste ilmadega, kui mullapind öösel kergelt kohmetub, päevasoe aga ei tõuse üle viie kraadi, ent lubab päevaga uuesti üles sulanud mullapinnale külvata. Oluline on tagada selline keskkond, kus seemned ei hakkaks idanema, vaid «istuksid» stardivalmina mullapõues esimese kevadsooja ootel. Enamasti on parimad tingimused novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles