LÕBUS VALEM ⟩ Nii saavad IKEA tooted endale nime

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Suvel avati Rae vallas Kurnas Eesti esimene IKEA, mida on suur osa eestlasi juba uudistamas käinud. Mööblikauplust külastades võib tekkida küsimus, kust pärinevad IKEA toodete pisut veidravõitu nimed. Tuleb välja, et neil on enda esemete nimetamiseks lausa omaette valem.

IKEA tootenimekirjas on kokku üle 12 tuhande eseme, millest igaühel on ainulaadne nimi. Esmapilgul võivad nimed tunduda juhuslikud, kuid tegelikkuses on nende andmiseks loodud ühtne süsteem. Nimesüsteemi mõtles välja Rootsi päritolu IKEA asutaja Ingvar Kamprad, kes põdes lugemishäiret düsleksiat. Ettevõtet luues oli tal probleeme kaubakoodide meeldejätmisega, mistõttu otsustas ta need enda jaoks lihtsustada.

IKEA süsteemis saavad tooted oma nimetuse kindla rootsikeelse sõna järgi olenevalt toote liigist, näiteks välimööbel nimetatakse Skandinaavia saarte järgi. Nii on saanud oma nime ka akaatsiapuidust aiamööblikomplekt ÄPPLARÖ, mis tähistab ühtlasi saart Stockholmis.

Vaibad on nime saanud Taani või Rootsi linnade järgi. Üks uhkemaid hetkel IKEA kodulehel olevaid vaipu on olnud lausa Stockholmi vääriline. Voodi- ja vannitarvikud on inspireeritud lilledest ja taimedest. Tumesinine voodipesukomplekt ULLVIDE tähistab näiteks villast palju ehk Salix lanatat.

Voodid on nime saanud Norra piirkondade järgi, näiteks Hemnes. Riiulid nimetatakse ameti- või poisinimede, kangad ja kardinad aga naisenimede järgi. Ehkki selline süsteem võib esmapilgul veider tunduda, on skandinaavlastel nende tootenimede järgi üsna lihtne orienteeruda.

@dougiesharpe To simplify its inventory processing across it’s massive empire IKEA uses the Swedish name for all its products regardless of the country the store is operating in. But the reason this system was developed was due to IKEA’s founder Ingvar Kamprad being dyslexic and not being able to remember numerical codes. All the product names also mean something in Swedish and product namers follow strict guidelines when naming new products. @ikea #ikea #productname #funfact #funfacts #ikeafact #ikeatiktok #ikeatok #fact #facts #ikeaname #etymology #coolfact #coolfacts #facttok #facttiktok #edutok #swedish #swedishlanguage #ingvardkamprad #ikeaproducts #ikeastore #ikealife ♬ original sound - dougiesharpe

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles