Veemajandusjuht mures: inimesed ei tee vahet suurel ja väikesel loputusel

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tualettpottidel on valdavalt kaks loputusnuppu: üks suurema ja teine väiksema loputuse jaoks. On neil kahel üldse vahet?

Kõige lihtsamatel pottidel avab ühele ja samale nupule vajutus loputuskasti klapi, et vesi saaks ülevalt alla langeda. Kaasaja tualettpottide standardiks on saanud kahesüsteemsed loputussüsteemid, mis vallandavad vastavalt nupuvajutusele kas suure või väikese loputuse. See mehhanism aitab säästa nii vett, energiat kui koduomanike raha, vahendab Lad Bible.  

Suurbritannia ühisveevarustuse ja reoveepuhastuse eest vastutava ettevõtte Thames Wateri veemajandusjuhi Andrew Tuckeri sõnul ei mõtle inimesed tualettpotile istudes veest ja selle säästmisest. Mis veelgi hullem: paljudel inglastel pole aimugi väikese või suure loputuse erinevusest. Elanike teadlikkus veesäästust jätab tema sõnul pehmelt öeldes soovida. 

«Maailmas on nii palju erinevaid WC-potte, mõni ime, et inimesed ei tea, millist nuppu millistel puhkudel kasutada,» nendib Tucker. Ta lisab, et kui suureks loputuseks kulub keskmiselt kuus liitrit vett, siis väikese loputusega kulub umbes pool sellest. 

«Vesi ei ole lõpmatu ressurss. Iga tilk, mille kulutame, pärineb ju meie jõgedest, ojadest ja põhjaveest. Suured muutused algavad väikestest sammudest ning teades emma-kumma loputusnupu põhimõtet, suudame ka oma veekulu vähendada,» paneb Tucker südamele. 

Copy
Tagasi üles