ESIMENE OMATAOLINE ⟩ Saaremaa joogitootja sai rahvusvaheliselt tunnustatud sertifikaadi

Kodu.postimees.ee
Copy
Öun Drinksi tegevjuht Ainar Sepp.
Öun Drinksi tegevjuht Ainar Sepp. Foto: Öun Drinks

Öun Drinks sai esimese vaid mahejooke tootva Eesti väikeettevõttena rahvusvaheliselt tunnustatud toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaadi FSSC 22000, mis aitab suurendada ettevõtte ekspordipotentsiaali. Koguinvesteeringu maht oli ligi veerand miljonit eurot.

«FSSC 22000 sertifikaat suurendab meie usaldusväärsust nii kodu- kui eksportturgudel ja annab klientidele kindluse, et toodete ohutus on tagatud. Eelkõige aitab see aga avada uksi välisturgudel, kuhu väiketootjatel on pahatihti keerulisem läbi murda,» ütles ettevõtte tegevjuht Ainar Sepp. «Meie ettevõtte ekspordi osakaal kogukäibest on võrreldes eelmise aastaga kasvanud 23 protsendini ja sertifikaat võimaldab seda edaspidi oluliselt suurendada.»

Toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaat FSSC 22000 hindab toiduainete tarneahelat tervikuna. Sertifitseeritav ettevõte peab täitma kõiki standardi punkte, isegi kui mõni neist antud ettevõttes toiduohtust otseselt ei mõjuta.

Öun Drinks viis sertifikaadi taotlemise eel ettevõtte tööprotsessides läbi erinevaid muudatusi, koolitas töötajaid ning tegi uuendusi tootmisruumides.

Sertifikaati taotlevad ettevõtted peavad täitma ka toiduainetööstustele kohustuslikku enesekontrollisüsteemi. Ainar Sepa sõnul juurutati see ettevõttes juba 2015. aastal, kuid on tänaseks saanud juurde olulisi täiendusi. «Sertifikaadi taotlemine paneb ettevõtet oma põhiprotsesse läbi analüüsima ning tähelepanu pöörama, et kõigis ettevõtte tegevustes, mis võivad mõjutada toodete ohutust ja kvaliteeti, on vajalikud kontrollmehhanismid rakendatud.»

Koguinvesteeringut, mis sertifikaadi saamiseks tehti, hindab Sepp suurusjärku veerand miljonit. Kõik investeeringud ei tehtud siiski vaid sertifikaadi taotlemise eesmärgil. «Näiteks investeerisime eelmisel aastal 240 000 eurot tootmis- ja laohoone juurdeehitusse. See ei olnud esmaselt vajalik sertifikaadi jaoks, kuid samas ilma juurdeehituseta ei oleks olnud võimalik tagada ka tingimusi, mida FSSC 2200 sertifikaat nõuab,» lisas Sepp.

Öun Drinks on Saaremaa väikeettevõte, mis toodab 100 protsenti maheõunamahla baasil limonaade, funktsionaalseid jooke ja vahujooke. Öun Drinks ei kasutata oma jookides suhkruasendajaid ega säilitusaineid. Ettevõtte käive oli 2021. aastal 744 386 eurot, ettevõttes töötab 11 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles