SA POLE ÜKSI Põhjus, miks teiste matsutamine sulle pinda käib (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kui enamik inimesi ei pööra söögilauas teiste inimeste matsutamisele või luristamisele suurt tähelepanu, siis nii mõnegi jaoks võib sellest kujuneda elu üks piinarikkamaid kogemusi. Mis seda põhjustab?

Misofoonia on neurofüsioloofiline seisund, mille puhul esineb inimestel äärmiselt negatiivne reaktsioon teatud helide vastu, vahendab UNILAD. Helid, mis inimest ärritavad, on erinevad, ent kõige sagedamini seostuvad need söömise ja matsutamisega. Leidub ka neid, kellele on täiesti vastumeelne inimeste hingamine, luristamine ja aevastamine.

Huvitaval kombel ärritavad misofoonikuid need hääled ja helid, mida teevad inimese pereliikmed või lähedased, võõraste põhjustatud helid neile sedavõrd teravalt kõrva ei hakka. 

Newcastle'i ülikooli töörühma väitel põhjustab misofooniat kahe erineva ajuosa vaheline ülitundlik ühendus on selle haiguse põhjuseks kahe erineva ajuosa vaheline «ülitundlik ühendus». Misofoonia all kannatajaile põhjustavad ebameeldivust ka need helid, mida üldjuhul ei peeta ebameeldivateks, näiteks tasane hingamine või sosistamine. Tasased helid tekitavad misofoonikus täpselt sama reaktsiooni nagu valjud ja ärritavad helid.

Misofooniline reaktsioon on emotsionaalne, vaheldudes kergest ärritusest kuni raevuka vihapurskeni. Misofoonik võib tunda rahutust ja vastikust ning leiab end vastumeelsete helide tõttu sageli väljapääsmatust olukorrast. Sellega võivad kaasneda higistamine, lihaskrambid ja vererõhu tõus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles