OMA TUBA, OMA LUBA ⟩ «Mul oli telk, me elasime kõik seal sees, ma ei tea, kes me kõik olime!»

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Tänases osas räägime unedest ja nende puudumisest. Seekord üritame mitte liiga palju teemast mööda lobiseda. 

Seekord on meil kõigil üks silm lahti, teine puhkab. Aasta kõige pimedam aeg tekitab rohkelt küsimusi, külvates ühtlasi ka palju unetust, rahutust ja trotsi.

Madis, kes hiljaaegu koroona üle elas, leiab näiteks, et magamine on kodus passimise järel kole tüütuks muutunud. Tal jäävad unedest mingid pildid meelde, aga needki toovad endaga rohkem küsimusi kui vastuseid.

«Mul oli telk, me elasime seal kõik sees, ma ei tea, kes me kõik olime,» meenutab ta oma viimatist uneviirastust. Tal tuleb telgis maailma parim uni. Palmi ja Kostap jäävad eriarvamusele. 

Loe ka: SÕJAVÄELASTE NIPP 〉 Lihtne tehnika, mille abil uinud vaevatult kahe minutiga

Madisele meenub ülikooli ajast, et pidi praktikumi raames kuu aega telgis ööbima. Talle meenub episood korrast, mil ainus, mis hommikul ärgates telki kinni hoidis, oli telgis magav Madis isiklikult. Kostap magab kõige paremini oma kodus. Enne kukke ja koitu on tema õnneks juba tööpostil.

Palmi näeb kogu aeg und. «See on vahepeal isegi veidi väsitav,» ütleb ta. Samamoodi nagu Madisel, jäävad ka tal teatavad kaadrid meelde, mis teda seejärel päevläbi kummitavad. 

Oma toa lapsed ei maga, kuna meil on mustmiljon mõtet peas. Selleks, et mitte liiga suurt unevõlga kasvatada, tekitab kavalpeast Madis olukorra, kus tal ei jää mõteteks ruumi. Nii valib ta Youtube'st kõige igavama dokumentaali, mille saatel unne suikuda. Ameerika dokumentaalid ei sobi, peab olema midagi BBC varasalvest. Palmi uneseriaaliks on kodukootud «Kelgukoerad». Mait Malmsteni hääl on tema jaoks heas mõttes rahustav. Aitäh, Mait! Ja aitäh James Cameron «Avatari» filmi eest, mis Kostapi omal ajal viie minutiga unne suigutas!

Saade «Oma tuba, oma luba» on eetris igal nädalal. Saateid saab kuulata Postimehe Pleierist, Spotifyst ja Apple Podcastist.

Ühendust saab julgelt võtta e-posti aadressil kodu@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles