Hilissügisesed soovitused: õu korda ja aiatehnika korrektselt talveunne!

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ettevalmistused talveks on täies hoos – kokku korjatakse viimased õunad ja riisutakse lehed. Kuidas aga hoiustada õigesti aiatehnikat ja välimööblit?

Talv saabub aasta-aastalt järjest hiljem, mistõttu hoitakse niidukeid kauem töös. Viimane aeg niiduk hooldada ja talveunne panna on siis, kui on oodata esimest lund, sest muru kasv peatub üldjuhul regulaarsete öökülmadega.

«Nii nagu suvisel tihedamal niitmisajal tuleb oma robotniiduki eest hoolt kanda, on see sama vajalik ka sügisel. Muru on sügiskuudel niiskem, mis tähendab, et niidetud muru jääb kergemini ka niiduki põhja külge, mis takistab omakorda niiduki tööd. Niiduki tööd raskendavad ka maha kukkunud õunad, mistõttu tuleks need aegsasti aiast kokku korjata,» rääkis Gjensidige kindlustuse esindaja Denis Nikolajev.

Seadmeid tuleks hooldada hooaja lõpus

Masinad, mida kasutatakse suvel, tasub sügisel hooldusesse viia või oskuste olemasolul ise hooldada. «Hooldada tuleks eriti hoolikalt siis, kui tegu on akutoodete või kahetaktilise bensiinimootoriga tööriistaga (trimmer, hekilõikur, lehepuhur jne). Puhast ja hooldatud masinat on ka oluliselt meeldivam hoiustada, näiteks robotniiduki korpuse alla kogunev muru hakkab talve jooksul hapnema ning mõne aja pärast võib garaažis olla võrdlemisi ebameeldiv lõhn,» rääkis Aarde Veskioja Niidustuudio OÜ-st.

«Neljataktilise bensiinimootoriga (muruniiduk, traktor, raider) tehnika puhul võib hoolduse jätta ka kevadesse, kuid tööseadme puhastus tuleks sellisel juhul sügisel ise ette võtta. Kui eelnimetatud masinat hoiustatakse külmas kuuris, tasub käivitusaku lahti ühendada ja hoiustada plusskraadide juures. Mullikilesse või muul moel soojustuse sisse tehnikat pakkida pole vaja - piisab kui masinad on puhtas ja kuivas kohas,» kinnitas Veskioja.

Kindlustusandja sõnul tagab õige hooldus niiduki pika eluea, aidates nii kokku hoida aega ja raha. «Robotniiduk kuulub kodukindlustuse koduse vara kindlustuse alla, mis katab niidukiga ootamatult juhtunud õnnetuse või varguse. Niiduki hoolduse aspekti arvestatakse ka hüvitise väljamaksmisel kui robotniidukiga peaks juhtuma õnnetus,» lausus Nikolajev.

Kuidas õigesti seadmeid hoiustada?

Öökülmade tulekuga tasuks kindlasti üle kontrollida, kus ja kuidas hoiustada külmakartlikke koduabilisi (robotniiduk, survepesur, akutööriistad). «Akutööriistade akusid võiks hoiustada kohas, kus temperatuur alla nulli ei lange, miinuskraadide juures võivad akud ennast maha laadida, ning kui pinge aku elementides langeb alla kriitilise piiri, paneb elektroonika selle lukku ja selle akuga pole enam midagi teha,» rääkis Veskioja. Kõigi akutoodete puhul on soovitatav akud iga 3-4 kuu tagant üle laadida.

Robotniiduki puhul kehtib sama soovitus - nii masinat, kui ka laadimisjaama tuleks hoiustada plusskraadide juures. «Juhendis on küll väidetud, et laadimisjaam võib ka õue jääda, kuid kogemus näitab, et parem on kulutada 10 minutit laadimisjaama lahti ühendamiseks ja ladustamiseks, kui kevadel avastada, et hangest välja sulanud laadimisjaam ei võta voolu sisse või masin ei leia kodu üles, sest jaama trükiplaat on oksüdeerunud,» nentis Veskioja.

Survepesuri puhul ei ole soojas ruumis hoiustamine niivõrd tähtis, küll aga tuleb kindlasti kontrollida, et vesi ei jääks masinasse. «Selleks tuleb peale töö lõpetamist vesi kinni keerata ja pesur korraks tööle panna, et see pumbasüsteemi tühjaks töötaks. Samuti on mõistlik survepüstol vooliku küljest lahti ühendada.»

Aiaseadmeid ei tohiks õue jätta, sest elektrooniliste seadmete osakesed võivad külmumistemperatuuril jäigaks muutuda ja puruneda. «Nii nagu pole soovitatud külmast autost tuppa tuua sülearvutit ja seda kohe sisse lülitada, nii tuleks jälgida temperatuure ka aiatehnika puhul. Seadmete optimaalsete ohutute temperatuuride kohta saab teavet kasutusjuhendist või seadme tootjalt,» kirjeldas Gjensidige esindaja.

Tõsta aiamööbel siseruumidesse

Lisaks aiaseadmetele soovitab Nikolajev varju tõsta ka aiamööbli, mis võib sügiseste tormidega lendu minna. Torme tuleb ette küll harva, kuid nendeks tasub siiski valmis olla. «Sügiseste tormidega on aset leidnud mitmed juhtumid, mille käigus on kodune vara, aknad või sõidukid saanud kannatada just lendava aiamööbli tõttu,» rääkis ta.

Kindlustuse esindaja soovitab hoiustada aiamööblit garaažis või mujal hoiuruumis, sest vihmast, jääst ja lumest tulenev liigne niiskus võib põhjustada õuemööbli deformeerumist, mädanemist ja roostetamist. Plastikust esemed muutuvad aga külmumistemperatuuril rabedaks ja võivad kergesti mõraneda.

Tähelepanuta ei tasuks jätta ka välimööbli tekstiile. «Need oleks soovitav eelnevalt puhastada, et kevadel oleks hea taas mööbel välja tõsta. Ruumi säästmiseks tasub mööbel üksteise otsa laduda, katta kile või presendiga, ning kinnitada vastavalt vajadusele rihmadega. Kuna erinevad materjalid eeldavad erinevat hooldust ja hoiustamistingimusi, tasub end eelnevalt mööbli erisustega kurssi viia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles