Kodukaunistamise jõulutrendid: nostalgilisus koos traditsiooniliste jõuluvärvidega

Kodu.postimees.ee
Copy

Tänavused jõulukaunistused on inspireeritud traditsioonidest ja looduslähedusest. Jõulumeeleolu saavutamine peitub lihtsuses – kasuta traditsioonilisi jõuluvärve, nagu punane, roheline, kuldne, ning jäta mõned ruumid kaunistustest vabaks.

«IKEA jõuluküsitluses selgus, et iga neljanda Eesti elaniku jaoks on kaunistatud kodu üks elementidest, mida pühadeajal kõige rohkem nauditakse. Valdav osa vastajatest peab end minimalistideks (37%), kellele piisab kodus vaid paarist jõulukaunistusest. Rohkem kui neljandik (28%) leiab, et külmal aastaajal on nende jaoks oluline hoopis hubasuse loomine,» sõnas IKEA Eesti turu juht Marko Põder.

Hea annus nostalgiat ja looduslähedust

«2022. aasta üks peamisi jõulutrende on nostalgilisus, mis toob tagasi traditsioonilised jõuluelemendid. Seega näeme nendel jõuludel palju klassikalisi elemente nagu jõuluikoonid, traditsioonilised rohelised, punased ja kuldsed värvid ning põlvest-põlve pärandatud kaunistused ja muud nostalgilised esemed,» rääkis IKEA sisekujundaja Brita Mikvere.

Teised kaks tänavu domineerivat jõulutrendi on looduslähedus ning Skandinaavia maalähedus ja mütoloogia. «Looduslähedus mõjutab sel aastal jõule tugevalt. Taas on populaarsed neutraalne värvipalett ja looduslikud materjalid. See tähendab palju valget värvi, millele loovad aktsenti pehmed rohelised nüansid, puidutoonid ja teised looduslähedased värvid. Need, kellele see trend sümpatiseerib, võiksid saada inspiratsiooni jalutuskäigust metsas, eriti kui õues on lumine,» kirjeldas Mikvere.

Lihtne ja maalähedane elustiil oli inspiratsiooniks Skandinaavia maalähedasele ja mütoloogilisele jõulutrendile. «Kodune ja traditsiooniline stiil juhatab meid täiuslike jõulupidustusteni. Lihtsamat ja maalähedasemat elustiili võib sisekujunduses näha kaasaegsete uuendustega. See tähendab, et kasutatakse palju traditsioonilist Skandinaavia disaini ja päkapikke, mis on pärit Skandinaavia ja põhjala mütoloogiast,» lisas Mikvere.

Uuenda oma jõulukollektsiooni paari uue elemendiga

IKEA sisekujundaja sõnul ei pea sooja ja kauni pühademeeleolu tekitamiseks palju kulutama ning soetama tervet uut komplekti jõuluehteid.

«Selleks, et kodu nutikalt kaunistada, vaata alati esmalt, mis on kodus juba olemas. Hea nipp on uuendada oma olemasolevat jõulukollektsiooni igal aastal mõne uue elemendiga, mis loob värske ilme. Valge laudlina ja valged klassikalised taldrikud on näiteks paljudel meist kodus olemas. Lisades juurde punased või looduslikest materjalidest lauamatid, olenevalt sellest, millist välimust soovid luua ja täiendad seda veel paari sobiva aktsendiga, saadki luua piduliku jõululaua. IKEA jõulukollektsiooni eesmärk on pakkuda taskukohaseid hindu paljudele inimestele, hoolimata rahakoti suurusest või tähistamisele seatud eelarvest,» jagas Mikvere. Ta lisas, et erinevate toodete kombineerimine ei aita mitte ainult kulusid kokku hoida, vaid on ka keskkonnasõbralikum.

Küll aga on jõulukaunistuste puhul mitmeid olulisi esemeid, mis aitavad pimedal ja külmal ajal hubasust ning soojust luua. Nendeks on kodutekstiilid ja valgustid. «Tihti keskenduvad inimesed kodus vaid kuuse ehtimisele. Tegelikult saab kodus pidulikku ja hubast meeleolu luua ka lisades akendele mõned LED-valgustid või täiendades kodu vaipade ja patjadega,» sõnas sisekujundaja.

Väldi liiga paljude värvide ja stiilide kasutamist

Üks peamine viga, mida kodu kaunistamisel tehakse, on paljude erinevate värvide ja stiilide kasutamine samaaegselt.

«Vähem on rohkem pole lihtsalt ilus ütlus, vaid tõde. Kuldreegel on see, et lihtsamas stiilis kodu nõuab minimalistlikke kaunistusi ja klassikaline kodu rikkalikumaid. Kodu kaunistamisel tasub valida üks põhivärv ja kaunistuste kuju. Seejärel täiendada sisustust veel kahe tooni või kujuga, mitte panna välja kõikides värvides ja kujudes olemasolevad kaunistused,» sõnas Mikvere.

Veebipõhise jõuluteemalise uuringu viis 2022. aasta oktoobris läbi uuringufirma Norstat Rootsi mööblifirma IKEA tellimusel. Uuringus osales 500 Eesti elanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles