NÄDALA KODU ⟩ Spikker toataime soetajale

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Orhidee «Vanda» on ilus, kuid ei sobi keskküttega korterisse, sest nõuab niisket keskkonda.
 
Orhidee «Vanda» on ilus, kuid ei sobi keskküttega korterisse, sest nõuab niisket keskkonda.  Foto: Margus Ansu

Talvine aeg sunnib tubastesse oludesse, kuigi hing igatseb endiselt rohelust. Kõige lihtsam on kaamost peletada toataimede abil ning luua endale toimetamiseks mõnus keskkond. Taimed leevendavad stressi, rahustavad, niisutavad ja puhastavad õhku ning tekitavad emotsionaalset rahulolu. Kõik toataimed aga ei sobi kõigisse oludesse, mistõttu tuleb esmalt kindlaks teha, mida on meil taimedele pakkuda, et nad võimalikult kaua ja kenasti vastu peaksid. On ju nemadki elusolendid.

Esmalt tuleb analüüsida koduseid tingimusi. Enamik toataimedest on pärit kas troopilistest või subtroopilistest tingimustest ja radiaatorküte neile väga meeltmööda ei ole. Nii pole mõtet proovida kasvatada niiskuslembest orhideed «Vandat» keskküttega korteris ega soetada sinna alpikanne või asalead, kuigi ahvatlus selleks võib olla suur.

Nemad vajavad niiskema ja jahedama õhuga ruumi, sellised olud on enamasti ahiküttega elamises või talveaias. Keskküttega ruumides on õhk liialt kuiv ja soe ning seda isegi siis, kui proovite taime ümber vett õhku pihustades niiskusfooni tõsta. Samuti tuleks hinnata valgusolusid: põhjasuunalised aknad on kaktuse kasvatamiseks liiga pimedad, lõunasuunalised aga ei sobi jällegi sõnajalgadele ja orhideedele. Kõige parem paik on ida- või läänesuunaline aken, ent taimi leiab igasugustesse valgusoludesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles