IGA AKEN LOEB ⟩ Mondo kogub annetusi Ukraina kodude taastamiseks

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Mondo humanitaarabi Ukrainas.
Mondo humanitaarabi Ukrainas. Foto: Mondo

Mondo kutsub Eesti inimesi ning ettevõtteid üles toetama Ukraina sõjast puudutatud piirkondade ülesehitamist, et vabastatud külade ja linnade elanikud saaksid koju naasta. Elamiskõlbmatuks muudetud kodude taastamiseks ning soojustamiseks on peamiselt vaja uksi, aknaid ning katusematerjale.

Annetused on väga oodatud igas suurusjärgus – igast eurost on abi. Ehitusmaterjalide orienteeruvad hinnad on Ukrainas hetkel sellised: 250 eurot – uks; 300 eurot – aken; 700 eurot – katusematerjal.

Kogutud annetused suunab Mondo oma kohalikule partnerile Ukrainas. Dobrobat koondab üle 38 000 vabatahtliku ja selle eesmärgiks on üles ehitada vene vägede poolt hävitatud külasid, linnu ja infrastruktuuri. Dobrobat on Mondo rahalisel toel juba taastanud kolm maja Kiievi oblastis Gorenkas ja Gostomelis. Mondo plaanib ülesehitustööde toetamise jätkamist ning laiendamist.

Oodatud on ka suuremad annetused. Paljudes Ukraina piirkondades on suur vajadus generaatorite järele, sest tavapärane energiavarustus on rivist väljas. Eramutes kasutatava generaatori hind on 600 eurot ja avalikus hoones elektrit tagav generaator maksab 1500 eurot. Sõja algusest alates on Mondo juba lähetanud Ukrainasse 85 erineva võimsusega generaatorit, nendest 17 Välisministeeriumi toetusel. Lisaks on elektrivarustuse parandamiseks lähetatud neli päikesepaneelide süsteemi.

Annetamisvõimalused:

Ülekanne Mondo annetuskontole Swedbankis IBAN: EE491010220099409013, selgitus «Iga aken loeb».

Ma armastan aidata keskkonna kaudu

Mondo Kriisifondi kaudu

Ukrainas on tänase seisuga Venemaa pidevate rünnakute tõttu kannatada saanud ligi 35 protsenti elektrijaamadest. Elektrikatkestused ja puuduv toasoe on igapäevased nähtused pea kogu riigis. Lisaks on õhu- ja maismaarünnnakute tõttu saanud raskemaid ja kergemaid kahjustusi tuhanded kodud. Ligi 7 miljonit inimest on pidanud ümber asuma Lääne-Ukrainasse. Okupeeritud külade vabastamisel oleks suurel hulgal inimestel võimalik koju naasta, kuid kodud on muudetud elamiskõlbmatuks. Mondo keskendub koos oma partneriga just neile hoonetele, mida on kergema renoveerimise abil võimalik taas elamiskõlblikuks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles