UURING ⟩ Kinnisvaraettevõtjate ootused olid viimati nii negatiivsed koroona-kevadel

Kodu.postimees.ee
Copy
Üüriturult oodatakse langust hindadele.
Üüriturult oodatakse langust hindadele. Foto: Shutterstock

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) läbiviidud kinnisvaraettevõtjate sentimendi uuringu. Kümneaastase ajaloo jooksul on kinnisvaraettevõtjate ootused vaid koroona-kevadel olnud käesolevast sügisest negatiivsemad. Negatiivsusele vaatamata on ettevõtjaid, kes loodavad eeloleva poole aasta jooksul nii töötajaskonda kui ettevõte käivet kasvatada.

Uuringus osalenute hinnangul on elamispindade ostu-müügihindade ja -tehingute arvu langemas. Üüriturult oodatakse langust hindadele, kuid tehingute arvu suurenemist.

«Pigem negatiivne vaade elamispindade turule on konsensuslik – majanduskeskkonnas puuduvad tegurid, mis suurendaksid tehingute arvu ja ajaksid hindu üles. Uuring ei käsitlenud lähemalt, kui ulatuslikku langust kinnisvaraettevõtjad ootavad, kuid proovides üksikuid kommentaare ja meeleolusid tõlgendada, on valdav elamispindade hindade languse ootus 10-20 protsenti. Sellist langusemäära võib pidada turgu korrastavaks, mis ei tekita kinnisvaraturule ja tehingutele pikaajalisi probleeme,» hindas uuringu korraldaja EKFLi juhatuse liige Tõnu Toompark.

Äripindade sektori arengute osas ei olnud turuosaliste ootused teistsugused. Kinnisvaraettevõtjate valdav ootus on äripindade ostumüügi- ja üüritehingute ning -hindade langus eeloleva poole aasta jooksul.

«Üksmeelne languse prognoosimine tähendab turuolukorra olulist muutumist. Nii saab kinnisvaraettevõtete järgnevate kvartalite peamine väljakutse olema kiiresti muutuva keskkonnaga kohanemine, kus tehingute arv jääb eelmistele aastatele alla,» kommenteeris Tõnu Toompark.

Kinnisvaraettevõtjate sentimendi uuring peitis keerulistele oludele vaatamata annuse positiivsust. Enamik kinnisvaraettevõtjatest ootab eelolevalt poolelt aastalt ettevõtte töötajate arvu ja käibe suurenemist või vähemalt endisel tasemel püsimist.

«Kinnisvaraettevõtjad tunneb ära nende optimistliku meeleolu järgi. Vaatamata keerulistele aegadele majanduses ja kinnisvaraturul nähakse võimalust enda ettevõtte positiivsel rajal hoidmiseks. Siiski jääb silma, et käibe ja töötajate arvu suurendamise ootus on uuringu läbiviimise kümne aasta pikkuse ajaloo üks madalaimaid,» märkis EKFLi juhatuse liige Tõnu Toompark.

Kokkuvõtlikult võib Toomparki sõnul öelda, et kinnisvaraettevõtjad ootavad küll langust, kuid meeleheidet turuosaliste silmist ei peegeldu. «Ees on suuremaid väljakutseid pakkuv aeg, kuid finantskriisis ja koroonaga heideldes karastunud kinnisvaraettevõtjad ei näe, miks ei peaks käesolevate probleemide lahendamisega hakkama saama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles