EKSPERT ⟩ 3 sammu, kuidas hoones energiat kokku hoida

Kodu.postimees.ee
Copy
Energiatõhususe vaates on Eestis võrdlemisi kehv seis.
Energiatõhususe vaates on Eestis võrdlemisi kehv seis. Foto: Shutterstock

Praegune energiakriis nõuab pingutusi nii hoonete omanikelt, haldajatelt kui ka hoones olevatelt inimestelt. Missuguseid samme täpsemalt teha selleks, et hoones energiat kokku hoida, selgitab Forus Halduse tegevjuht Teet Raudsep.

Energiatõhususe vaates on üldine seis Eestis kehv. Ehkki viimase kümne aasta jooksul ehitatud hoonetes on varasemast rohkem tähelepanu energia võimalikult otstarbekale kasutusele, elab üle poole elanikkonnast nõukogude ajal ehitatud hoonetes, mis nõuavad suuri investeeringuid selleks, et saada energiatõhusaks. Ka ärihoonetes, mis on üldiselt paremas seisus, on mitmeid võimalusi, kuidas veelgi säästlikumalt energiat tarbida.

Pöördu hoone haldaja poole veendumaks, et kõik on korras

Selleks, et veenduda, kas kõik hoones olevad süsteemid toimivad nii nagu peaks, tuleks pöörduda hoone haldaja või hooldaja poole ning võimalike kahtluste korral küsida järgmised küsimused:

Kas elektri tarbimine on mingites hoone osades kasvanud või mitte?

Kui on, tasub andmetesse sisse vaadata ja paluda välja selgitada, millest on tarbimise kasv tekkinud. Võib selguda, et mõni seade on hooldamata, rikki läinud või on juurde tulnud suuremaid elektrit tarbivaid seadmeid, mida varem ei olnud.

Kas radiaatorid töötavad korrektselt?

Võib selguda, et radiaatorite läbipesust on juba mõnda aega möödas ning torudes on takistusi, mis ei lase piisavalt sooja vett torudesse, radiaatorid ja toatemperatuur on jahedad, kuid toasooja arved on ikkagi sama suured. Radiaatorite korrektsel töötamisel laseb nende torustik piisavalt sooja vett läbi.

Kas ventilatsioonifilter on vahetatud?

Ka uuemates hoonetes tasub kontrollida, kas sinna paigaldatud süsteemid toimivad ja on hooldatud nii nagu peaks. Heaks näiteks on ventilatsioonifiltri vahetus. Kui filtrit pole vahetatud piisava regulaarsusega, ei pruugi samuti tulla oodatud tulemust, kuid samal ajal peab ventilatsiooniagregaat tegema rohkem tööd, et õhku ringi ajada ning kulutama selleks ka rohkem energiat. Ka see tähendab omakorda suuremaid arveid.

Kas hoonesse saab lisada nutikaid lahendusi?

Samuti tasub uuemates hoonetes vaadata üle, kas on võimalik minna üle nutikamatele lahendustele ja paigaldada andureid hoone täpsemaks juhtimiseks. Nutikas lahendus on näiteks ventilatsiooni juhtimine CO2 andurite abil, suurte elektritarbijate ajatamine börsihinna alusel või paindlik energia kasutuse juhtimine nn virtuaalelektrijaama tarkvara abi.

Vaata otsa tarbimisele ja käitumisharjumustele

Tasub kriitiliselt hinnata ka tarbimis- ja käitumisharjumusi, mis toovad endaga kaasa ööpäevaringset energiakulu. Näiteks tasub mõelda, kas ventilatsioon ja sooja vee tsirkulatsioon peavad öösel töötama ning kas kontoris peab olema ka öösel sama temperatuur, mis päeval.

Toatemperatuuri teadlikuks vähendamiseks ka päevasel ajal tuleks muuta inimestel oma igapäevaseid käitumisharjumusi. Korteriühistus või suurel äripinnal ühiselt temperatuuri alandades on võimalik tuua märkimisväärset kokkuhoidu küttelt: uuemates majades annab üks kraad temperatuuri alandamist 10%, vanemates majades pisut vähem kokkuhoidu.

Päris mitmetes kontorites on läinud keskmine temperatuur ajaga kõrgemale, 24 kraadini, ning juurdunud harjumus, et lühikeste käistega saab kõigil aastaaegadel kontoris käia. Soovitatud temperatuuriks võiks olla aga 22 kraadi, mis hoiab inimesed kontoris produktiivsena ning tähendab ka energia kokkuhoiu vaates suurt muutust.

Kaardista vajalikud investeeringud

Kui esimene ja teine samm on tehtud ja soov on kokkuhoiukohti veel leida, tuleks mõelda kolmanda sammu ehk investeeringute peale. Kõige parem on alustada oma ala eksperdi kaasamisest, kellelt paluda põhjalikku analüüsi: mida on täna tehtud ning missuguseid lahendusi on veel, et hoones energiat säästa.

Investeeringud võivad ulatuda mõnest sajast eurost kuni sadade tuhandeteni sõltuvalt konkreetsest tegevustest. Üheks lihtsamaks investeeringuks on leida juhtimissüsteem erinevatele tehnosüsteemidele, et asendada lahendused, mis töötavad ainult kahes režiimis: nad on kas sisse või välja lülitatud. Targemad juhtimissüsteemid võimaldavad näiteks kütet ja ventilatsiooni reguleerida ajagraafikute alusel ning arvestada nii börsihindasid kui ka tarbimist. Vanemates hoonetes tasub olla valmis fassaadi renoveerimiseks ja soojustamiseks, akende ning katuse vahetuseks.

Praeguses majandusolukorras, kus lisaks inflatsioonile tuleb arvestada ka Euribori tõusust tingitud laenumaksete suurenemisega, tasub arvestada, et investeeringute maht ei pruugi järgnevatel aastatel olla nii suur kui täna. Euribori tõus vähendab investeerimiseks vaba olevat raha ja olukorras, kus raha on vähe, on vaja seda täpsemini sihtida. Selleks on mõistlik võtta appi eksperdid, kes aitavad leida kõige õigemad kohad, kuhu investeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles