NÄDALA KODU ⟩ Kuidas pidada toataimed ületalve?

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Vale kastmise tõttu välja veninud kera-piimalill.
Vale kastmise tõttu välja veninud kera-piimalill. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

 Mäletate lugu, kus karu hoolitses oma magava peremehe eest sellise pühendumusega, et kopsas mehe pähe maandunud kärbse tapmiseks oma isanda sootuks surnuks? Samasuguse karuteene võime ka meie oma toalilledele teha, kui nende eest liiga agaralt hoolitseme.

Kastmise kunst on toalillede eest hoolitsemisel ehk kõige keerukam, sest see sõltub nii mitmetest asjadest. Taimede veevajadus on suur suvel, mil päike paistab, õhk on kuiv ja õhutemperatuur kõrge. Seevastu talvel tuleks paljude toalillede kastmisega olla sootuks ettevaatlikum. Kõige ohtlikum toataime seisukohast pole isegi mitte kastmata jätmine, vaid ülekastmine. Iga päev ja isegi iga nädal pole kõiki taimi vaja kasta (ega siis taime kodumaalgi iga päev saja!), vaid lähtuda tuleb nende vajadustest.

Taimede juured vajavad lisaks veele ka õhku ning kui muld ei jõua ära kuivada, läheb toataim õhupuuduses mädanema. Nii on üks kindlamaid viise taimest lahtisaamiseks ohter ja sage kastmine ning alusele valgunud vee seismajätmine. Loomulikult pole hea ka teine äärmus, kus taim on juba nii purukuiv, et muld lööb potiseinast lahti. Sellist taime kastes valgub vesi kiiresti potiseina ja mullapalli vahelt alla ning plingiks kuivanud juurepall jääb endiselt veeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles