Korter üürile ja raha tuleb? 5 olulist sammu, enne kui kodu välja üürid

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp

Kotid kokku ja korter üürile? Nii kiirelt need asjad paraku ei käi, sest nii üürileandja kui ka üürniku huvides on eelnevalt mõistlik üht-teist ette võtta. Soovitusi jagab ELUM kinnisvara maakler Merit Reigam.

«Kuhu on kõige mõistlikum investeerida? Ikka kinnisvarasse,» usub Reigam. «Palju üüritakse oma kodusid, kuid palju ostetakse ka kortereid eesmärgiga need renoveerida, sisustada ja üürile panna.»

Üürides välja oma kodu või ostes korteri investeeringu eesmärgil, on oluline, et müügiprotsessi nõustaks spetsialist. Reigami sõnul võiks ideaalis olla igaühel oma isiklik maakler. «Tõenäoliselt teavad kõik oma tutvusringkonnas vähemalt üht inimest, kes tegeleb kinnisvaraga või kes on just hiljuti kinnisvara soetanud ning oskab kedagi soovitada. Kui see aga vilja ei kanna, tasub tutvuda näiteks Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja kodulehega,» jagas ta soovitusi maakleri leidmisel.

Paranda või asenda vajalik tehnika

Maakler annab enne korteri üürile andmist nõu, mis vajab veel korterisse soetamist või välja vahetamist. «Tasub veenduda, et kõik mugavusasjad on olemas, terved ja töökorras. Tänapäeval on oluline, et korteris oleks kuivatiga pesumasin ja nõudepesumasin. Kodutehnikasse tasub kindlasti üürikorterite puhul investeerida,» nendib maakler. Veenduda tasub ka selles, et korteris oleks olemas garderoob ja leiduks hoiustamisruumi. Panipaiga puudumisel on oluline, et iga ruutmeeter oleks toas nutikalt ära kasutatud.

Reigami sõnul tuleb tihti ette olukordi, kus ostetakse ilusas majas korter ja antakse see üürile, kuid hoitakse kokku sisustuse arvelt. Hind määratakse aga sarnaselt teistele samas piirkonnas olevatele üürikorteritele, kus on sisustusse rohkem investeeritud. «Sisustus on üüriturul olulisel kohal – elutuba ilma diivanita kaubaks ei lähe. Kui juba teha, siis korralikult, sest mida rohkem on korteris mugavust lisavad asju, seda suurem on ka korteri väärtus.»

Likvideeri puudused

Paljudest korteritest leiab Reigami sõnul väiksemaid iluvigu või loomulikke kulumisjälgi, kuid iga kriips ja kraaps ei ole ilmtingimata puuduskoht. Kui aga ollakse teadlikud puuduste olmasolust, tuleb need maakleri sõnul eelnevalt likvideerida või siis üürnikku neist teavitada. «See aitab säästa nii enda kui ka üürniku aega, vältimaks pidevaid kõnesid, kuidas miskit tilgub või ei tööta. Tehingu läbipaistvus on väga oluline ja ausus viib sihile,» tõdes ta.

Kui korter on aga tõesti vana ja väsinud, on Reigami sõnul tehtud ka suuremahulisemaid värskenduskuure. «Suuremat rendihinda soovides tasub korter enne korda teha. Kui selleks rahaline võimalus puudub, on palju abi ka näiteks põhjalikust koristusest.»

Löö ruumid läikima

Reigami sõnul tasuks alustuseks teha korter puhtaks ennekõike eesmärgil, et üürikuulutuse fotod saaks kvaliteetsed. «Kui kõik on puhas ja miskit silma ei karju, näevad ka pildid oluliselt paremad välja. Korras korter on muidugi oluline ka selleks, et korter näeks näitamiste ajal esinduslik välja.» Põhjalik professionaalne koristusteenus on maakleri sõnul parim valik.

«Kui sa aga tunned, et oled ise väga hea koristaja, siis võib raha kokkuhoiu mõttes minna ka seda teed. Küll aga märkab professionaalne koristaja nüansse, mida ehk ise tähele ei pane.»

Kui korter antakse puhtana üürnikule üle, on omanikul õigus saada korter ka samas seisus tagasi. Selleks fikseeritakse üleandmise aktis ka korteri seisukord. «Märk jääb maha ka lepingus - kui korter pole antud sama puhtalt tagasi, siis on omanikul õigus nõuda deposiidist koristusraha tagasi. Tihti lubab üürnik ka ise selle deposiidist maha võtta, seda näiteks juhul, kui pole aega ise korterit korda teha. See on läbirääkimiste küsimus, kuid lepingus peab see sees olema,» sõnas Reigam.

Vii läbi kodune inventuur

Kui maakler esindab korterit, siis eelnevalt palub ta omanikul teha kallimatest esemetest loetelu, kus tuleb neid detailselt kirjeldada. Kui omanik viibib eemal, viib protseduuri vajadusel läbi maakler. «Võimalusel tasub alles hoida tšekid, mis aitavad tõestada korteris olevate esemete väärtust. Kui omanikul on soov, et nimekiri oleks detailsem ja sisaldaks ka näiteks kõiksugu väiksema väärtusega köögitarvikuid, siis seda me ka teeme. Mida täpsem on ülevaade, seda lihtsam on hiljem vaidlustada kahjusid.»

Üleandmise aktis on korteris olevad esemed fikseeritud ja tehtud juurde pildid nende seisukorrast. «See kaitseb mõlemat osapoolt, mitte ei anna vaid omanikule õigust nõuda asjade hüvitamist. Paneksin omaltpoolt inimestele hingele, et nad enne allkirjastamist aktiga hoolega tutvuks, sest korteri vastuvõtmisel vaadatakse akt taaskord üle, et ei oleks puudusi.»

Taga turvalisus

Turvalisus on oluline aspekt nii üürileandja kui ka üürniku vaatenurgast. Näiteks võib tekkida küsimus, et kas enne uue üürniku sisse kolimist tuleks välja vahetada lukud. See ei ole aga korterit üürile andes Reigami sõnul niivõrd aktuaalne, vaid pigem tunnetuslik.

Lukkude vahetamine oleneb Reigami sõnul palju näiteks sellest, et kui vana on korter ja milline on selle ajalugu - kas on olnud palju erinevaid üürnikke, milline on nende taust või kas korter on olnud varasemalt näiteks Airbnb-s rendil. «Vanemate võtmete puhul võib need südamerahu mõttes välja vahetada, kuid tingimus see kindlasti ei ole,» tõdes ta.

Maakleri sõnul on tänapäeval kasutusel olevad võtmekaardid ja koodiga avatavad nutilukud väga turvalised, kuid ka uuemates kodudes on nüansse, millele turvalisust tagades tähelepanu pöörata. «Korteril peaks kindlasti olema kodukindlustus. Samuti ka kohustuslik suitsu- ja vastavalt vajadusele vingugaasiandur.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles