UURING 60 protsenti eestlastest kannatab külmiku avamise sündroomi all

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Elektroonikaettevõtte LG (LG Electronics) uuringust selgub, et kolm viiendikku Eesti elanikest kipuvad oma kodudes regulaarselt külmiku ust ilma põhjuseta avama. Kallinenud elektrihindade valguses selgitavad eksperdid, mil moel see harjumus elektritarbimist mõjutab ning kuidas olla säästlikum.

Nii-öelda külmiku avamise sündroomi põhjuseks on tavaliselt otsusekindlusetus, väsimus, alateadlik harjumus või lihtsalt igavus. Uuringust selgus, et keskmiselt avavad eestlased asjatult külmiku ust neli korda päevas ning kolm viiendikku ehk 60 protsenti küsitluses osalenutest tunnistasid selle harjumuse olemasolu. Samas ütles 1/3 vastanutest, et nad ei ava külmkappi kunagi ilma otsese vajaduseta.

Kõige olulisemaks pidasid eestlased uue külmiku soetamisel just seadme energiaklassi. Vaid üks protsent vastanutest leidis, et see ei ole nende jaoks uue seadme valimisel tähtis kriteerium. Üle poolte ehk 56 protsenti vastanutest soovivad, et nende praegune külmkapp võtaks vähem elektrit.

Külmiku ust harvemini avades on aga võimalik vähendada külma õhu kadu kuni 41 protsenti ning seega ka taasjahutamisele kuluvat elektrienergiat. Kui külmiku uks on avatud, siis pääseb toitu värskena hoidev külm õhk välja ning asendub toast tuleva sooja õhuga. Külmiku kompressor peab seejärel sooja õhu uuesti välja ajama ning normaalse temperatuuri taastama, mis suurendab igakuised elektriarveid.

LG Electronics on üritanud seda probleemi lahendada Door-in-Door külmikutega, millel on interaktiivne läbipaistev uksepaneel, mis võimaldab sellele koputades näha külmikus olevaid tooteid ilma ust avamata ning vähendada seeläbi ka elektritarbimist.

Kuidas vähendada külmiku elektritarbimist

Õhuringluse tagamiseks ei tohiks külmikut paigutada seinale lähemale kui 5-10 sentimeetrit ega soojust eraldavate köögiseadmete kõrvale, nagu pliidid, ahjud ja nõudepesumasinad. Mida rohkem soojust on külmiku läheduses, seda rohkem tarbib see elektrit vajaliku jaheduse säilitamiseks.

Samuti tuleks külmikus tooted asetada selle siseseintest veidi kaugemale, et tagada võimalikult vaba õhuringlus. Kui külmik on liiga täis ning tooted seinte vastas, tarbib seade ka rohkem energiat. Lisaks võib olla elektrikadu märkimisväärselt suurem, kui integreeritud külmiku paigaldamisel ei järgita tootja juhiseid. Soovitatav on pöörata tähelepanu ka sellele, kas külmikul on «Eco Friendly» funktsioon, mis võimaldab seadmel energiasäästurežiimil töötada, kui seda pikalt ei kasutata.

Sulatage külmkappi regulaarselt

Külmiku elektritarbimist mõjutab ka see, kui sageli külmkappi sulatatakse, juhul kui see seda ise regulaarselt ei tee. Mida harvemini külmikut sulatada, seda rohkem jääd sügavkülmikusse koguneb. Jää loob aga isolatsiooni ja takistab vajaliku külmuseastme tagamist, mistõttu tuleb külmik üles sulatada kohe, kui sügavkülma tekib jääkiht.

Uuringu viis Eestis läbi turu-uuringufirma Forta Research, küsitledes 550 vastajat vanuses 18-74 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles