Tallinna jõuluturg on esimeseks piirangutejärgseks pühademölluks valmis!

Kodu.postimees.ee
Copy
Tallinna vanalinn. Pilt on illustreeriv.
Tallinna vanalinn. Pilt on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi/Postimees Grupp

Taas võib leida meie pealinna vanimal väljakul killukese jõulumuinasjutust – oma lava ja müügikioskid avab Tallinna jõuluturg

Seekordne jõuluturg pakub varasemast rohkem rõõmu: pikendatud on lahtiolekuaegu, et linnarahvas saaks õhtutundidel kauem nautida jõuluroogi ja kuumi jooke, uue kujundusega laval on nädalavahetustel tihe kultuuriprogramm.

Traditsiooniliselt – nüüd juba üle 580 aasta – püstitatakse Tallinna Raekoja platsi keskele jõulupuu. Seekord on jõulupuu 15 meetrit kõrge ning kasvanud Anija vallas, Mustjõe külas. Kuusk on ehitud kuldset tooni kuulidega, lambid ja valgusketid säravad nii külma kui sooja valgusega. Jõuluturul alustatakse kauplemisega 25. novembril. Pidulik avamine toimub esimesel advendil kell 18, kui jõulupuul süüdatakse küünlad ja algab valgusetendus «Tempus fugit», mis projitseeritakse Raekoja seinale.

10-minutilist audiovisuaalset-koreograafilist etendust saab näha vaid kolmel järjestikusel õhtul (R-P), ka esimesel advendil, 27. novembril kell 16, kui süüdatakse esimene advendiküünal.

Esimesel advendil saabub kohale kaua oodatud jõuluvana ja jääb oma majakesse tublisid salmilugejaid ootama kuni jõuluturu lõpuni. Kingisoove saab jätta Jõuluvana postkasti tema majakese seinal. Pere pisematele on taas avatud karussellid – seekord on neid tervelt kolm!

Jõuluturu müügikioskid pakuvad kombekohaseid jõuluroogi – hapukapsast ja verivorstist peenemate paladeni, nagu pardikoib või hirveantrekoot. Seekord leidub palju maitsvat ka taimetoitlastele.

Jõulud on maiustamise aeg

Esmakordselt seab turul end sisse Magusamaja, mille leiab lausa lõhna järgi üles – siin küpsetatakse kohapeal suuri kaneeli-kardemonisaiakesi. Samuti saab siit osta saiakesi, mis valminud telesaates Parim Pagar osalenud Krõbeda Kakukese retsepti järgi ning Suhkruingli ekleere, makroone ja küpsiseid.

Jõulupiparkooke on taas tervel turul väga palju ja väga erinevaid, mõned neist lausa omaette kunstiteosed!

Lisaks erilistele piparkookidele saab Jõuluturult ka erilisi piparkoogitainaid – näiteks neid, mis maitsestatud likööridega Bailey’s või Vana Tallinn.

Külma vastu on jooke nii alkoholiga kui ilma. Naturaalsete glögide nimekiri on aastatega aina täienenud. Kohvi pakutakse jõuluturul samuti mitut sorti. Uudisena on müügil kodumaise kohvibrändi Oakohv neli erimaitselist elamuskohvi, nii kohapeal joomiseks kui kodus valmistamiseks. Kui joogist külma kaitseks ei piisa, saab osta Eesti väiketootjate lambavillast tooted – kindaid, mütse, susse, uggisid, lapsevankri katteid ja muud.

Müügikioskite vahele on end sisse seadnud väike käsitöömajake, kus saab koos lähemalt ja kaugemalt tulnud käsitöölistega meisterdada ja neilt lihtsamaid käsitöövõtteid õppida.

Jõuluturg toimub 25.11.22 – 8.01.23

Avatud iga päev kl 10-20

Kuumad joogid kuni kl 22, R-L kuni kl 23

Jõuluturu pidulik lõpetamine toimub 8. jaanuaril.

Rohkem infot leiab SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles