Milliseid jõulukaunistusi eelistad sina? 5 erinevat stiili ja nõuanded nende kasutamiseks

Madis Kartau
, reporter
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Üks tähtsamaid jõulutraditsioone, mis tekitab paljudes õige pühademeeleolu, on kodu jõulueelne kaunistamine. IKEA sisekujundaja jagab nõuandeid, kuidas kodu talvisteks pühadeks pidurüüsse seada – ole sa kas minimalist, maksimalist, nostalgiahõngu armastaja, hubasuse austaja või loodusesõber.

Minimalist: mida vähem, seda parem

Kodu jõuluks kaunistamisel peab kõige suurem osa Eesti elanikest (37%) ennast minimalistideks, kellele piisab vaid paarist pühadele viitavast elemendist. Neil tasub hoida kaunistamisel lihtsat joont, näiteks valida üks läbiv värv ja mängida tekstuuride või eri suuruses kaunistustega, või kasutada maksimaalselt kolme värvi. Kuuseehted võiks valida sarnastes toonides neutraalsest värvipaletist. Näiteks hõbedane valgega või linane, mida täiendavad puidust või klaasist kaunistused.

«Minimalistid, kes soovivad kodus jõulukaunistuste üleküllust vältida, ei peaks siiski keskenduma ainult jõulupuu ehtimisele. Tähelepanu võiks pöörata ka mujale, näiteks jõululauale ja akendele. Kasuta lihtsalt kõikjal sarnaseid kaunistusi – nende kordumine annab kodule harmoonilise ilme. Keskendu just neile kohtadele ja jäta ülejäänud kodu puutumata – see aitab luua nauditava terviku ilma ruume kaunistustega üle kuhjamata,» ütleb IKEA sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Minimalistlik jõulutäht.
Minimalistlik jõulutäht. Foto: Ikea

Hubasuse austaja: tulemus olgu võimalikult õdus

IKEA jõuluküsitlus selgitas, et teine suurim grupp Eesti elanikke kirjeldab ennast hubasuse austajana, kelle jaoks on kodu talvisteks pühadeks valmis seades esikohal hubasus. Sisekujundaja sõnul on hubasust luues läbivateks märksõnadeks valgustus ja kodutekstiilid.

«Paiguta aknale pühadevalgustid või purki pistetud LED-tuled ja täienda neid küünaldega. Kaunista kodu tekstiilide, näiteks vaipade, kunstkarusnaha, patjade ja pleedidega. Külmemasse aastaaega sobivad sügavamad värvitoonid nagu tumepunane ja metsaroheline ning pehmed kangad, näiteks samet ja kunstkarusnahk. Kuid jälgi, et nende värv sobiks kodu sisekujundusega. Kui suuremad mööbliesemed on heledates toonides, sobivad tumedamad värvid neid väga hästi täiendama, näiteks mõjuvad punased ja rohelised padjakatted kaunilt kreemitooni diivanil. Ja ka vastupidi – tume diivan näeb hea välja, kui laotad sellele heledamaid pleede ja patju,» sõnas Castro.

Hea nipp on ka võtta täielikult või pooleldi läbipaistev vaas ja panna sellesse patareidega valguskett. Seejärel tõsta see söögi- või abilauale, riiulile või aknalauale.

Hubasust tekitavad kaunistused.
Hubasust tekitavad kaunistused. Foto: Ikea

Nostalgiahõngu armastaja: nostalgilised kaunistused on üle kõige

Iga kuues Eesti elanik ütleb, et kodu jõuludeks ehtides eelistavad nad nostalgilises stiilis kaunistusi. Need inimesed ammutavad inspiratsiooni lapsepõlvest ja armastavad vanaaegseid kaunistusi. Hea uudis selle stiili armastajatele – üks selle aasta jõulutrende on nostalgia. Saabuvate jõulude ajal näeme palju klassikalist punase ja rohelise kombinatsiooni, traditsioonilisi mustreid ja möödunud aegu meenutavaid kuuseehteid.

«Kui soovid oma jõulukuusele riputada nostalgiahõngulisi ehteid, kogu nad kokku ja vaata, milline värvipalett nendega kõige paremini sobib. Täienda neid ühevärviliste, neutraalses toonis või sarnases suuruses kaunistustega – nii tõusevad nad kuusel teiste hulgast esile,» annab Castro nõu. Ta soovitab ka kodust kuuseehete kogu mõne uue meelepärase kaunistusega täiendada.

Veel tuletab sisekujundaja meelde, et lapsepõlvest pärit ehteid tuleb hoida hoolikalt, pöörates erilist tähelepanu nende klaas- ja metallosadele, mis võivad roostetada või muutuda valgustundlikuks ja kergesti puruneda. Kui see peaks juhtuma, asenda purunenud osad, puhasta ese õrnalt ja paki edaspidi see teistest kaunistustest eraldi, et teda tulevikus tervena hoida. Neil, kes jagavad kodu laste, koerte või kassidega, tasub väärtuslikud või ohtlikud jõuluehted kuusele panemata jätta ja kasutada neid keskse elemendina mõnes ohutumas kohas, näiteks söögilauale asetatud vaasis või kõrgemal raamaturiiulil.

Nostalgilised kaunistused.
Nostalgilised kaunistused. Foto: Ikea

Maksimalist, kes tahab kõike rohkem

Iga kaheksas Eesti elanik kirjeldab end maksimalistina, kes väidab, et tahab kõike ja võimalikult palju – rikkalikult kaunistatud jõulukuuske, kaunilt kaetud lauda, lumehelbeid akendele, küünlaid, LED-tulesid. Sellise kodukaunistaja üks tüüpilisi komistuskive on ülekuhjamine: kaunistuste, lauanõude, värvide, tekstuuride ja stiilide virrvarr võib kokkuvõttes jätta segamini mulje. Sisekujundaja soovitab kaunistuste puhul valida üks põhivärv ja -kujund ning täiendada neid veel kahe tooni või -kujundiga ja mitte panna välja kõiki olemasolevaid värve. Seejärel tuleks valitud värvipaletist ja fookusest ka kinni hoida.

«Peamine on mitte tervet kodu kaunistustega üle külvata, vaid luua tasakaalus ja efektne mulje kaunistuste grupeerimisega. Värvipalett võib olla ükskõik milline – alates punasest ja rohelisest kuni looduslike neutraalsete toonideni, kuid oluline on terves kodus seda värvivalikut ka järgida,» ütles IKEA sisekujundaja. Ta lisab, et kõik uued kaunistused peaksid kodu stiiliga sobima.

Maksimalistlik lähenemine.
Maksimalistlik lähenemine. Foto: Ikea

Loodusesõber, kes leiab stiilivihjeid metsast

6% Eesti elanike eelistab aga looduslikest materjalidest või käsitsi valmistatud kaunistusi. Looduslikud kaunistused on üks suuremaid 2022. aasta jõuludeks pakutud trende.

Selles stiilis kaunistuste peamiseks inspiratsiooniks on jalutuskäik metsas. Looduslikud ja neutraalsed kaunistused võivad luua kodus võrratult efektse ilme isegi siis, kui ülejäänud kodu on värviküllane. IKEA sisekujundaja soovitab kasutada ühte või kahte värvi koos neutraalse toon-toonis jõululiku värvipaletiga. Kui soovid kodu kaunistada loodusesõbra stiilis, on märksõnadeks linased laudlinad, looduslikest materjalidest lauamatid, paber, tekstiilid ja käsitsi valmistatud jõulukaunistused ning looduslik või kunstlik rohelus.

«Korja kuuse või mõne teise puu oksi, männikäbisid või isegi sammalt ja lase neil kuivada. Vali söögilauale linane või valge laudlina. Sobita kokku eri suuruses vaase, täida neist kõrgemad okste ja madalamad käbidega ning kasuta kaunistamisel ruumis ka küünlaid. Kui armastad meisterdada, valmista kuuseehted õlgedest, lõngast ja puidust. See lisab hubasust,» sõnas Castro.

Looduslähedased kaunistused.
Looduslähedased kaunistused. Foto: Ikea

Jõuluteemalise küsitluse viis IKEA tellimusel 2022. aasta oktoobris läbi uuringufirma Norstat ja selles osales 500 Eesti elanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles