:format(webp)/nginx/o/2022/11/28/14991866t1h5fd1.jpg)
Teise maailmasõja aegses maa-aluses varjendis, kuhu Londoni metroorongide kolinat kuulda, säravad roosad LED-tuled, mille all kasvab toit.
Lõuna-Londonis asuva Claphami linnaosa all käib vilgas elu. Ei tuhise seal ainult rongid, vaid kasvavad ka ürdid. Ettevõte Zero Carbon Farms on 30 meetri sügavusele maa alla püsti pannud kõrgtehnoloogilise farmi, mis võtab enda alla ühe kilomeetri jagu tunneleid.
/nginx/o/2022/11/28/14991872t1he63f.jpg)
Tegutsetud on juba seitse aastat ning plaan on tegevuspinda ja tootmist kahekordistada, kuna nõudlus maa-aluste herneste, rukola ja vesikressi järele on lihtsalt nii suur. Müüakse toodangut kohalikele restoranidele, aga ka suurtele toidupoekettidele nagu näiteks Marks & Spencer, mis lisaks toidule müüb ka kõike muud.
Kliendid kiidavad, et värske toidu järele ei pea kaugele sõitma või hapraid logistikaskeeme üles seadma. Toit kasvab otse jalge all ning tellimuse esitamisel, läheb kõigest kaks tundi, et see kliendile üle anda.
/nginx/o/2022/11/28/14991871t1hbcd7.jpg)
«Sellise tööstusharu tulevik on väga-väga helge ja ma arvan, et põhiline pöördepunkt saab olema tehnoloogiate asjakohane rakendamine,» ütles Reutersile põllumajandusettevõtte tootmisjuht Tommaso Vermeir.
Vertikaalviljelus, mis tähendab põllukultuuride kasvatamist üksteise otsa paigutatud korrustel, sageli kontrollitud keskkonnas, on kiiresti kasvav tööstusharu, mille projektidesse pumbatakse miljardeid dollareid üle maailma.
Tegemist võib olla ühe lahendusega, kuidas kasvava rahvaarvuga maailmas kõik ära toita. Kuid tegemist on võrdlemisi energiamahuka põllumajandusharuga, mis on kõigi vertikaalfarmide jaoks probleem. «Selle tööstusharu teeb nii põnevaks ja keeruliseks see, et keegi ei ole seda veel päris hästi tööle saanud,» ütles Zero Carbon Farmi äriarendusjuht Olivia O'Brien.
/nginx/o/2022/11/28/14991867t1hb571.jpg)
Sisseehitatud isolatsioon
Farmi maa-alune asukoht pakub sisseehitatud isolatsiooni külma eest. Energiahinnad on sel aastal tublisti tõusnud, kuid Vermeir ütles, et neil on elektrifirmaga hea kokkulepe.
Ettevõttel kulub samas 70-90 protsenti vähem vett ja 95 protsenti vähem väetisi kui tavalisel põllul. Lisaks saab toitu kasvatada aastaringselt.
/nginx/o/2022/11/28/14991869t1h7692.jpg)