IGA SANT LOEB ⟩ Pane enda sandipere kirja rahvaloendusel!

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Iga sant loeb!
Iga sant loeb! Foto: Eesti Folkloorinõukogu

Santimiskomme ei ole Eestis kuhugi kadunud ning on endiselt kirev, lõbus ja unikaalne osa meie kultuuripärandist! Juba viiendat aastat loendab Hakkame santima! aktsioon üles mardi- ja kadrisandid, kes käisid tänavu õnne jagamas.

Miks on vaja mardi- ja kadrisante üles loendada? Kuigi teame, et sanditamiskombestik on endiselt elujõuline, võimaldab säärane rahvaloendus anda aimu ka täpsemast statistikast – kui vanad on meie sanditajad, kui suured on sanditajate pered, millises maakonnas käidi santimas, mitmes peres käidi õnne viimas, kas õnne jagati traditsiooniliselt perest peresse käies või hoopis virtuaalselt kodudesse ilmudes?

Tänu varasematele rahvaloendusele teame, et enim marte (2939) loendati kokku 2020. aastal, seevastu enim kadrisid (2374) pani end kirja kõikide piirangute kiuste eelmisel aastal. Viimaste aastate tulemusena on teada, et kõige rohkem mardi- ja kadrisante liigub ringi Harju- Rapla- ja Tartumaal, kuid ühe elaniku kohta oli eelmisel aastal sanditajaid enim hoopis Võrumaal. Hüppeliselt on tõusnud ka sandiperede arv Ida-Virumaal.

Iga sant loeb!

Kui palju mardi- ja kadrisante tänavu novembris liikvel oli, selgub juba hiljemalt detsembri keskpaigaks, aga ainult siis, kui kõik mardi- ja kadrisandid on end üles andnud. Praeguseks on end juba kirja pannud rekordiline arv mardiperesid ja kätte on jõudnud kadrisantide kord - oma sandipere saab kirja panna veel kahe päeva jooksul, 30. novembri südaööni.

Mis selleks teha tuleb?

Leppige kokku, kes paneb teie sandipere kirja. Täida ankeet SIIN! Rohkem infot leiab SIIT.

Sandid pürgivad UNESCOsse

Sel aastal oleme Hakkame santima! aktsiooniga alustanud ka teekonda, et meie tavapäratult rikkalik mardi- ja kadripäeva tähistamise komme jõuaks UNESCO vaimse pärandi esindusnimekirja. Selleks, et nimekirja jõuda, kasutame 2022. aasta rahvaloenduselt saadud vastuseid UNESCO taotluses kogukonna häälena, sest ainult nii on taotluse esitamine võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles