Hapupiim ja hapukoor valmistatakse vastavalt piima või koore hapendamisel piimhappebakterite juuretisega. Poodides leidub nii 10%, 20% kui ka 30% rasvasisaldusega hapukoort.
Jogurti valmistamisel lisatakse piimale teatud termofiilsed piimhappebakterid ning enamasti on suurendatud ka piima rasvata kuivaine sisaldus. Suurema kuivainesisaldusega ning samuti iseloomulikuma konsistentsiga on aga näiteks Kreeka ja Türgi tüüpi jogurtid.
Kohupiima valmistatakse piima või lõssi piimhappebakterite juuretisega kalgendamise ning saadud kalgendist vadaku osalise eraldamise teel. Kohupiimast valmistatakse näiteks kohukest, kuhu võib olla lisatud koort, lõhna- ja maitseaineid, maitselisandeid, suhkrut või soola. Nimetuse «kohuke» puhul on tegemist üldtuntud nimetusega. Kohuke võib olla glasuuritud ning glasuuri sisse on taimerasva lisamine lubatud. Kuid kui taimerasva on lisatud kohupiimamassile, peab toote puhul kasutama muud nimetust, nagu dessert või maius. Erinevad kohupiimatooted on veel maitsestatud kohupiimapasta ja kohupiimakreem, mille puhul on juurde lisatud rõõska koort, hapukoort, lõhna- ja maitseaineid, maitselisandeid, võid, paksendajaid, želeerivaid aineid, toiduvärve, suhkrut või keedusoola.
Piimatoodete õige nimetamine
Piimatoode on saadud ainult piimast ja sellele võib olla lisatud muid aineid, kuid nende ainetega ei tohi asendada piima koostisosi. Näiteks juust peab sisaldama piimarasva, st sellesse ei tohi olla lisatud taimerasva. Seega selliste toodete puhul, mis on valmistatud kasutades taimset rasva, ei tohi kasutada toote nimetuses sõna «juust» ega ka «juustulaadne toode».
Selliseid tooteid, mis on valmistatud taimedest (nt soja, riis, kaer või mandlid) ei tohi nimetada piimale ja piimatoodetele reserveeritud nimetustega ega kasutada ühtki muud esitusviisi, mis väidaks, vihjaks või viitaks, et toode on piimatoode. Näitena võib tuua kaera-, kookose- või muud sellised taimsed joogid, mille puhul ei ole lubatud nimetuse «piim» kasutamine toote nimetamisel. Alternatiivsete toodete puhul peab ettevõtja leidma mõne muu sobiliku nimetuse, mis oleks kooskõlas toidualase teabe esitamise nõuetega. Näiteks «tofu» puhul on tegemist üldtuntud nimetusega, mis on ühtlasi tarbijale arusaadav.
Kui liittoodete puhul on põhikomponent piimatoode ning see ei ole asendatud mõne muu komponendiga, siis võib piimatoodet kasutada toote nimetuse iseloomustamisel, nt kohupiimatort, kodujuustukook, kolmejuustupitsa, vahukoorerull.
Piimale ja piimatoodetele sarnaseid uusi tooteid lisandub turule järjest enam. Samas ei ole nende maitse ja toitaineline koostis sama kui piimast toodetel, mille puhul on kehtestatud kindlad koostise- ja kvaliteedinõuded. Seetõttu on oluline, et tarbijale antud teave oleks täpne ja mitteeksitav.