Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

KAS TEADSID Miks ei tohiks leiba külmkapis hoida (3)

Copy
Leiva koht ei ole külmkapis!
Leiva koht ei ole külmkapis! Foto: Pexels / CC0 Licence

Leiva külmkapis hoidmise komme teeb meile tegelikult väga suure karuteene. Milles see küll seisneda võiks?

Express kirjutab, et selleks, et hoida pagaritooted võimalikult kaua värskena, ei tohiks me neid külmikusse pista. Vastupidiselt laialt levinud arvamusele, et leib ja sai säilivad külmkapis kauem, kiirendab see hoopis nende riknemisprotsessi. 

Põhjus seisneb leivas-saias oleva tärklise retrogradatsioonis ja ümberkristallistumises, mis lihtsamalt öelduna tähendab, et leiva eluea jooksul hakkavad selles olevad tärklised koonduma oma algsesse kristalliseerunud olekusse. Nii muutub leib kõvaks ja ajapikku ka söögikõlbmatuks.

Märksõnad

Tagasi üles