HÜVA NÕU Mida teha, et jõulutäht kauem ilus püsiks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Jõulutäht ehk kaunis piimalill on ilmselt üks populaarsemaid pühadekaunistusi meie kodudes. Värviküllane kaunitar võib õige hoolduse korral veel kuid kaunina püsida.

Jõulutähe eluea pikendamiseks soovitavad Hortese aiandi tegijad sellele esmalt võimalikult soe valge pelgupaik leida. Toas kasvades vajab ta 15–19 kraadi sooja, kuid ta talub lühiajaliselt ka jahedamat temperatuuri.

Tema kasvukoht peab kindlasti olema kaitstud tõmbetuule ja suurte temperatuurikõikumiste eest.

Jõulutähe ostmisel paki taim alati kilesse ja paberisse, et kaitsta teda külma ja tuule eest. Poest ostes ei tohiks paberisse pakkimata taimega õue minna isegi ainult autosse jõudmiseks. Külma ja tuult saanud lehed kas tõmbuvad äärest mustaks või langevad peagi lihtsalt maha.

Jõulutähe kastmine

Jõulutähte kastetakse korrapäraselt toasooja veega nii, et muld oleks enne järgmist kastmist jõudnud taheneda. Näpuga mulda katsudes tundub tahenenud muld pealt sooja ja kuivana. Kuid samas ei tohi lasta kuivada mullal ka tuhkkuivaks, taime juured ei talu läbikuivamist! Kui pärast kastmist koguneb taime alusele või ümbrispotti vett, siis vale see kindlasti ära, et juured ei läheks mädanema.

Nagu ka muude hooldusvigade puhul, on vale kastmise tagajärjeks see, et jõulutäht viskab oma lehed maha.

Pärast õite närbumist võib kirkavärviliste kõrglehtede saatus olla erinev. Enamasti langevad need maha, kuid võivad kaotada ka oma värvi ja muutuda lihtsalt roheliseks. Jõulutähte on võimalik ka ise kodus järgmise aasta pühadeks õitsema saada, kuid see nõuab teadmisi ja suurt hoolt, mistõttu kasvatatakse teda enamasti hooajataimena.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles