Innovatsioon koduhoius: 5 inspireerivat näidet, millele mõelda majapidamise tervise tõstmiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Oma kodu puhtuse eest hoolitsemine on iga perenaise ja peremehe isiklik rituaal, mis välja kujunenud vastavalt oma kodu iseärasustele ja maitsele. Siiski on ka selles valdkonnas toimunud muutusi, mis võimaldavad maja hügieenil üha enam passiivselt silma peal hoida, et kulukat aega päevategevusteks kokku hoida.

Et kaubanduskeskused peavad sammuma innovatsiooni ja hügieenistandardite tagamise eesliinil, toob Viru Keskus välja viimase aja olulisemad trendid, mis võimaldavad ka oma isiklikul pesal hõlpsalt silma peal hoida.

Isepuhastuvad pinnakatted

Modernsetes majapidamistes on juba mõnda aega levinud nanokatted, mis aitavad ära hoida rasvaste näpujälgede tekkimist mööblile. Määrdumiskindlate pindade viimane arendus näeb aga ette katteid, mis on ise võimelised hävitama kuni 99 protsenti kahjulikest mikroobidest ja bakteritest, mis justkui «plahvatavad» kokkupuutel nanosprei poolt kaetud pinnaga. Üheks selliseks näiteks on Nanoksi kate, mis on leiutatud Soomes ja millega viimati kattis oma üldkasutatavad pinnad ka Viru Keskus. 

«Oleme teinud uuringuid ja testinud Nanoksi vastupidavust juba mitmeid aastaid. Hetkel võime kindlalt öelda, et see kaasaegne lahendus hoiab nii steriilsust kui ka üldkasutatavate ruumide väljanägemist, mis on samuti väga oluline. Nanokatete juures on suurimaks eeliseks just nende pikaajaline kestvus, mille jooksul puhtuse kvaliteet ei lange,» iseloomustab Nanoksi Viru Keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Kristel Sooaru.

Vähem kemikaale, rohkem puhast vett

Kuigi mustus tundub alateadlikult tervisele ohtlik, tekitab tänapäeval omamoodi paha ka liiga aktiivne kokkupuude puhastusvahenditega. Ilmselt teab iga perenaine, et naha kokkupuutel puhastusainega jõuavad puhastusvahendis sisalduvad kemikaalid meie vereringesse loetud sekunditega, tekitades ka ärritust ja löövet.

«Et hoida meie töötajate aga ka külaliste tervist, teeme suurema osa puhastusest keskuses tavalise puhta veega, mis on muidugi võimalik tänu sellele, et paljud pinnad on kaetud kaitsekihtidega. Väga tihedalt külastatud keskustes toimub koristus sisuliselt alati. Usume, et oleme oluliselt vähendatud kemikaalide ringlust nii keskuse ruumides kui ka ka linna veesüsteemides, mis ei ole samuti väheoluline,» kirjeldab keskuse poliitikat puhastuse osas Kristel Sooaru.

Süsinikku analüüsivad andurid

Igas kodus leidub ruume, mis on elanike poolt eriti armastatud ja kuhu inimesed kipuvad pikemaks ajaks kogunema. Eriti tihedad istumised on toimuvad teadagi jõululaua ümber, kus kogu pere ja suguvõsaga veedetakse mitu tundi järjest. Ilmselt on kõik isegi täheldanud, et külalisterohketel kogunemistel kipub õhk veidi «raskemaks» minema ja tuba muutub umbseks. Selle põhjus on lihtne: liigne süsihappegaasi kontsentratsioon, mida annab tänu arendatud tehnikale täpselt jälgida.

Nimelt on juba täna välja töötatud ruumide andurid, mis pidevalt mõõdavad CO2 sisaldust õhus ja annavad märku kui selle kontsentratsioon muutub tervisele nii kahjulikuks, et oleks aeg tuulutamiseks või teisse ruumi liikumiseks. «Keskuses on taolised andurid paigaldatud igasse poodi ja külaliste poolt kasutatavatesse ruumidesse ning CO2 sisaldus on analüüsitud reaalajas. Seal, kus on külalisi eriti palju, toimub puhta õhu juurdevool, mida ventilatsioonisüsteemid reguleerivad automaatselt. Kahjuks või õnneks, ei ole aga keskuses võimalik teha akent lahti ega paluda külalistel hetkeks lahkuda, nagu seda tuleb ette ka tavalistes majapidamistes,» lisab Sooaru ja mainib, et puhas õhk on see, mis teeb igas ruumis olemise meeldivaks.

Õhku puhastavad valgusmõõgad

Mõnusa, värske õhu juurdevoolust rääkides ei saa üle ega ümber aga sellest, et suure linna keskel ei pruugi seesama õhk olla alati oodatult värske ja puhas. Kui maamajas täie kindlusega värskeks õhusõõmuks akna avada, võib linnaõhus levida ka viiruseid, mikroobe ja tolmu. Eriti ei saa õhu kvaliteedile 100 protsenti kindlaks jääda ka talvise kütteperioodi ajal.

Ka selle mure annab lahendada kaasaegsete seadeldistega, mida Sooaru sõnul on keskuses testitud juba aastaid. «Kuna keskus võtab oma õhu Tallinna südalinnast, laseme selle enne läbi puhasti. Nimelt on meie ventilatsioonisüsteemidesse paigaldatud spetsiaalsed UV-valguse puhastid, mis näevad välja nagu Jedi mõõgad ja mis ööpäevaringselt töötavad selleks, et hoonesse sisenev õhk oleks külalistele ohutu,” kirjeldab Viru Keskuse lahendust Kristel Sooaru. «Teame, et elektroonikapoodides on juba täna olemas süsteemid, mis aitavad õhku sarnaselt kirjeldatud tehnoloogiaga puhastada ning inimesterohketes piirkondades on need seaded juba päris levinud.»

Elusad lilled ja rohkelt rohelust

Taimed ei puhasta mitte ainult õhku, vaid püüavad kinni ka tolmu ning pakuvad hallist linnamelust väsinud silmale puhkust. Et roheline värv mõjub iseenesest rahustavalt, on ka taimedel väga oluline roll meie heaolu hoidmisel. Tänapäeval saab taimepoodidest ka selliseid spetsiifilisi rohelisi sõpru, mis on eriti efektiivsed õhupuhastajad. Muidugi pole vähe olulisem ka fauna dekoratiivne funktsioon.

Kõike neid tegureid kokku võttes, kasutab Viru Keskus oma ruumides 90 protsendi ulatuses just elus taimi ja puid. «Viimasel aastal koos keskuse uuendamisega oleme veelgi suurendanud elusate taimede osakaalu. Näiteks Viru Toidutänaval saate nautida oma lõuna- või õhtusööki elusate oliivipuude kõrval. Kreeklased usuvad, et oliivipuu on üks väheseid puid, mis päriselt ka naudib inimese juuresolekut ning sirutab oma oksad sinna suunas, kus reeglina istuvad inimesed. Meie aga usume, et elus on loodus on see, mille kasu linnainimese füüsilisele ja vaimsele tervisele,» võttis Sooaru teema kokku.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles