PÄRNU KASVAB ⟩ Wendre voodi- ja tekstiilitehase asemele kavandatakse omalaadset elamukvartalit

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Rääma 38 kinnistu.
Rääma 38 kinnistu. Foto: Wingårdhs Architects

Tulevase Pärnu uue silla juures asuvalt Rääma 38 kinnistult on kavas tootmine mujale kolida ning ehitada selle asemele omanäoline elu- ja ärikvartal.

Rääma 38 omanik on Trading House Property OÜ, mis on üks Trading House Eesti Grupi firmadest. Mõlemad ettevõtted kuuluvad Peter Huntile. Kunagi asus sellel kinnistul linavabrik, praegu voodi- ja tekstiilitehas koos Wendre esinduskauplusega.

«Pärnu linnal on soov muuta endise Linavabriku/Wendre vabrikupoe krunt elurajooniks, kus oleks ka äritegevust. Otsime Pärnus aktiivselt uut kohta, kuhu tootmine ümber kolida. Kõigepealt on vaja krundil läbi viia planeerimine, mis võtab vähemalt aasta aega, alles seejärel saab rääkida etapiviisilisest hoonete ehitamisest,» selgitas Hunt ettevõtte tulevikuplaane.

Kuna tegemist on väga atraktiivse alaga, mis jääb Pärnu jõe ja uue silla lähedale, korraldas Trading House Property rahvusvahelise kutsutud osalejatega arhitektuurivõistluse. Võistluse eesmärgiks oli leida praegusele tööstuskvartali alale parim funktsionaalne ja linnaehituslik visioon, mille väljaehitamise perspektiiv on ligi 20 aastat.

Konkursi võitis Rootsi üks tuntumaid arhitektuuribüroosid Wingårdhs Architects. Nende võidutöö on aluseks planeeringu koostamisel, mis annab konkreetsete majade püstitamiseks ehitusõiguse.

Rääma 38 kinnistu.
Rääma 38 kinnistu. Foto: Wingårdhs Architects

Võidutöö kohaselt jääb tulevikus kesklinnast mööda Lai-Raba silda Ülejõe poole sõites Rääma tänava äärde omanäoline elamupiirkond, kus asuvad värvilised majad, mis on üksteisest eraldatud käigutänavate, trepistiku ja väiksemate avalike platsidega. Rääma tänava äärne kauplusehoone soovitakse põhimahus säilitada ja liita sellele kõrgem hoonemaht.

Praeguse kauplusehoone taha on planeeritud ümara põhiplaaniga tornelamu, mille kõrval on suurem sisehooviga ristkülikukujuline hoone. Nende taha, aedlinnaku poole jääva praeguse tootmistsehhi asemele on kavandatud erineva suurusega elamud, mille keskel on avalik roheala.

Rääma oja avatakse ja sellest saab osa kvartali keskel asuvast suuremast haljasalast. Kogu territooriumil on kasutatud palju katuse- ja terrassihaljastust, energiat kogutakse päikesepaneelide abil. Hoonete fassaadidel on rohkesti süsinikuheidet siduvat puitu, väljakute ja platside katendina kasutatakse võimalikult palju looduslikke ja vett imavaid materjale.

Arhitektuurivõistluse žürii liikme Ralf Lõokese sõnul on võidutöös võrdse intensiivsusega kavandatud nii ühiskasutuses olev õueruum kui mitmekesised hoonestuse tüpoloogiad. «Eriilmelised avaliku ruumi fragmendid on tihedalt põimunud erineva mastaabi, välimuse ja sisestruktuuriga majadega. Moodustub aktiivne linnaosa, mis oma eklektilisuses loob siiski selgelt eristuva, põneva ja eneseküllase terviku,» kirjeldas Lõoke.

Pärnu linnaarhitekt Siim Orav tõstis esile hoonete välisilme mitmekesisust ning erinevate vormide ja materjalide kombinatsiooni, mis väärtustab «räämalikku» puitmiljööd. Samuti on tema hinnangul olulised naabruses oleva Männi pargiga suhtestuv hoonete vahele kavandatud linnapark, keskkonnasõbralik materjalikasutus ja oskuslikult lahendatud parkimine.

«Mul on väga hea meel, et rahvusvahelise kaliibriga arhitektibüroo Wingårdhs Architects esitas oma töö Pärnus toimuvale võistlusele ja osutus võitjaks. Võidutöös on palju tugevaid detaile ja värskust, mis annab Pärnu linnaruumile olulist mõju. Tegu on piirkonnaga, mis koos valmiva kolmanda sillaga muutub sisuliselt kesklinnaks,» rääkis abilinnapea Silver Smeljanski.

Smeljanski lisas, et Wingårdhsi Architectsi pakutud lahendus loob Rääma piirkonda atraktiivse maamärgi, mis pakub nii kohalikele kui ka kaugemalt tulijatele kindlasti huvitavat ja omapärast keskkonda. «Usun, et see ala muutub kindlasti piirkonnaks, mida Pärnut külastades kindlasti peab külastama,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles