PILK PEALE Vaata, millega Soome kultusbränd tuleval aastal üllatab

Kodu.postimees.ee
Copy

Kui 2022. aastal nägi ultramariinsinist ja vasetooni peamiselt Kartio klaasidel ja Aalto vaasidel, siis 2023. aastal lisab Iittala sellesse värvivalikusse ka Sevilla oranži ning laiendab aasta värvides klaastoodete valikut, mis kõik valmivad Soomes, Iittala klaasitehases.

Ultramariinsinine on üks eelmise aasta värvitoonidest, mis rõõmustab disainisõpru ka 2023. aastal. Iittala suurest klaasivärvide kogust valitud ultramariinsinine on inspireeritud hinnalisest pigmendist ultramariinist ning selle rikkalik värving loodi spetsiaalse klaasiretseptiga Soomes asuvas Iittala klaasitehases. Seda tooni sai viimati Iittala valikus näha 2017. aastal, mil ultramariinsinine kollektsioon tähistas Soome iseseisvuse sajandat aastapäeva.

Ultramariinsinise rüü on sel aastal saanud suuga puhutud Flora vaas, Valkea küünlaalus, Kastehelmi klaasid, kausid, taldrikud, küünlaalus, Aino Aalto kahes suuruses klaasid ning Raami klaasid.

Teine värv tuleb samuti eelmisest aastast ja selleks on vask. Maalähedases vasetoonis on suuga puhutud ja käsitsi valmistatud Raami kauss. Lisaks vasele toob klaasesemete valikusse nostalgiatunnet ka uus klaasitoon Sevilla oranž. See soe värvitoon peegeldab kaunilt valgust Raami kausilt ja klaasidelt.

Oiva Toikka linnud

Soome disainipioneeri Oiva Toikka ikooniline klaaslindude kollektsioon kehastab rikkalikke klaasivalmistamise traditsioone. 2023. aasta linnuks on sinine tüll (Blue Charadrius), millel on ultramariinsinine keha läikiva pruuni triibuga, mis peegeldab linnu sulgi.

Nummerdatud ja piiratud väljalaskega aastamuna ja sellega sobituv kuubik on rõhutatud paljude ultramariinsiniste detailidega. Soomes Iittala klaasitehases valmivad aasta klaastooted on saadaval 2023. aasta lõpuni.

Järgmine lind, varasemast tuntud Butler, saabub 2023. aastal valges rüüs, mis toob kenasti esile tema peene jaki. Iittala põhikollektsiooni kuulub jämejalg (Curlew), millel on harmooniline matt pruun kuub dekoratiivsete detailidega.

Lindude valikust leiab ka lumekaku (Snowy owl), mille valgelt pinnalt säravad dekoratiivsed helbed.

Unikaalsed klaasiteadmised

Soomes asuv Iittala klaasitehas on maailmakuulus oma ainulaadsete teadmiste ning klaasi kui materjali mõistmise poolest. Tehase klaasivärvide arhiivis on üle 200 erineva tooni, alates heledatest ja neutraalsetest kuni erksate ja sügavate toonideni. Kõik Iittala varjundid on valminud tehase keemikute ja kunstnike koostöö tulemusena.

Loe lisaks intervjuud Iittala disaineri Matti Klenelliga SIIT.

Tänapäeval on värvi arendustöö juures oluliseks aspektiks jätkusuutlikkus ja vastutustundlik koostisainete kasutamine. Klaasivärvide puhul jälgitakse pidevalt koostisainete kasutusjuhendeid nii töötajate ohutuse tagamiseks, kui ka toidu ja joogiga kokkupuutuvate klaasnõude turvaliseks valmistamiseks.

Iittalas pannakse kogu tootmisprotsessi vältel rõhku ka jäätmete tekkimise vähendamisele. Näiteks tuleb klaasitehases arvestada klaasivärvidele kehtivate piirangutega. Kuna klaasimassi keemiline koostis on värviti erinev, siis ei ole võimalik kõiki esemed luua igas värvitoonis.

Iittala klaasitehas on alati olnud uute klaasitootmismeetodite väljatöötamise pioneer, mis paneb proovile aastatega väljakujunenud tavasid ja loob uuendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles