ELEKTRIINSENER Sädeluskaitse olemas? 5 soovitust jõulutulede ohutuks kasutamiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Kui elektrituled pannakse õue, kus on niiske keskkond, on eriti oluline, et pistikupesa, kuhu tuled ühendame, oleks kaitstud rikkevoolukaitsme või kombineeritud seadmega, kus on rikkevoolukaitse funktsioon.
Kui elektrituled pannakse õue, kus on niiske keskkond, on eriti oluline, et pistikupesa, kuhu tuled ühendame, oleks kaitstud rikkevoolukaitsme või kombineeritud seadmega, kus on rikkevoolukaitse funktsioon. Foto: Pexels / CC0 Licence

Jõulutuled toovad rõõmu pimedasse aega. Tulekeste kasutamisel on siiski hulk ohutusreegleid, mille järgimine aitab vältida tulekahjusid ja elektrilööke. Oma kodu ja lähedaste turvalisuse tagamiseks jagab soovitusi elektriinsener Ragnar Roos Eaton Eestist.

Kontrolli tulesid enne elektrivõrku ühendamist

Jõulutulesid pärast aastast seismist välja võttes tuleb kindlasti üle kontrollida, ega vahepeal pole mõni tulede isolatsioon kahjustada saanud, näiteks närilise õhtusöögilauale jõudnud. Kui juhtme isolatsioon on pealt katki ent sisemist metallist osa ei ole näha, saab seda parandada elektriisolatsiooniteibiga. Kui metallosa paistab, tuleb tuled välja vahetada. Samuti tuleb tuledest loobuda, kui juhe on värvunud kollakaks-pruunikaks ehk on märke ülekuumenemisest.

Kasuta sobivaid tulesid

Tulesid soetades tasub kindlasti tähele panna, kas need on mõeldud õues või toas kasutamiseks. Siseruumi tuled on õrnema isolatsiooniga ja võivad õues lihtsalt puruneda. Isolatsiooni murunedes tekib aga elektrilöögi andmise oht. Samuti peab pikendusjuhtme kasutamisel veenduma, et õues oleks kasutusel sobiv juhe. Tavalist toa kasutamiseks mõeldud pikendusjuhet õues kasutada ei tohi.

Nüüd on viimane aeg välja vahetada nõukogudeaegsed jõulutuled. Nende juhtmed on rabedad ja võivad lihtsalt üle kuumeneda ja tekitada tulekahju. Mõistlik on kasutada LED-tulesid, mis on ohutud ja tarbivad ka vähe elektrit.

Kaitse oma jõulutulesid

Üldiselt peidame elektrijuhtmed seina sisse, et vältida nende otsa koperdamist ja juhtmete kulumist. Pühade ajal on tulede juhtmed aga nähtaval. Seega peab tähelepanelikult jälgima, et need oleksid paigutatud turvaliselt, ei jääks möödajalutajale jalgu ega pisikeste käte ulatusse. Kindlasti ei tohi juhtmeid panna akna või ukse vahele, kus isolatsioon kergelt kahjustada saab. Kui jõulutulesid on tarvis kinnitada, on mõistlik naelte ja kruvide asemel kasutada isolatsiooniga konkse, et vältida juhtmete kahjustamist. Tulede ohutut kasutamist tuleb selgitada ka lastele.

Liiga palju tulesid ei ole ka hea

Terve maja ääre või muu suure pinna tuledega katmine on üha populaarsem. Paljusid jõulutulede kette saab omavahel ühendada, aga kindlasti tuleb jälgida, et järjest ei saaks ühendatud liiga palju tulesid. Tulede paki peal on kirjas, mitu komplekti omavahel ühendada võib. Vastasel juhul võib tekkida ülekuumenemine ja tulekahju. Samuti ei tohi mitut pikendusjuhet omavahel ühendada, vaid pikema distantsi jaoks tasub valida pikema juhtmega pikendusjuhe.

Vaata üle ka oma elektrikapp

Üks seade, mis on kasulik nii pühade kui ka igal muul ajal, on sädeluskaitse. See tuvastab kahjustatud juhtme (nii seina sees kui ka jõulutulede küljes) tõttu tekkiva elektrikaare, mis võib olla tulekahju põhjuseks. Kui seade elektrikaare avastab, lülitab see elektrisüsteemi välja nii, nagu liigvoolukaitse «lükkab korgid välja» siis, kui paneme korraga liiga palju seadmeid tööle. See on eriti kasulik vanemate elektrisüsteemidega majades, kus seina sees olevate juhtmete kvaliteet pole teada. Pühade ajal suureneb tavaliselt elektri tarbimine ja seega ka oht, mistõttu on sädeluskaitse paigaldamine mõistlik just enne pühi.

Kui elektrituled pannakse õue, kus on niiske keskkond, on eriti oluline, et pistikupesa, kuhu tuled ühendame, oleks kaitstud rikkevoolukaitsme või kombineeritud seadmega, kus on rikkevoolukaitse funktsioon. Üks selliseid seadmeid on AFDD+, kus on koos nii liigvoolukaitse, rikkevoolukaitse kui ka sädeluskaite. Sellise seadme integreerimine elektrisüsteemi ei ole keeruline, kuid kingib jõuludeks (ja igaks muuks ajaks) olulise lisakindluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles