VEEL JÕUAB ⟩ Ära jäta viimasele minutile! Need 7 nippi aitavad sul kodu pühadeks korda seada

Kodu.postimees.ee
Copy
Hakkame kraamima!
Hakkame kraamima! Foto: Pexels / CC0 Licence

Jõuluaeg on kohe kohal, seega on hea aeg koristusvahendid kapist välja otsida ja üks korralik pühade-eelne koristus ette võtta.

Koroonaviirus paistab olevat tagaplaanile jäänud, seega tuleb paljude eestlaste kodudes ilmselt taas suurem külaliste võõrustamine, milleks tasub kodu korralikult läikima lüüa. Samsung Eesti koduseadmete valdkonnatootekoolitaja Alari Pennar toob välja olulisemad nõuanded, mida pühadekoristuse ajal meeles pidada.

Tee koristuseks plaan

Oluline viga, mida paljud suuri koristustöid planeerides teevad, on jätta kõik viimasele minutile ja üritada siis kõik vajalikud asjad korraga tehtud saada. Jõuluajal on alati vaja tegeleda paljude muude asjadega lisaks koristamisele, seega ideaalis tuleks endale teha näiteks 3-5 päevane plaan, kus iga päev koristad natuke. Nii ei jää jõuluajaks üht suurt ülesannet ning koristamine ei tundu nii suure ettevõtmisena.

Vali õiged koristusvahendid

Kõigi pindade jaoks mõeldud üldpuhastusvahendi kasutamine võib tunduda ahvatlev, kuid erinevad materjalid võivad puhastamiseks vajada erinevaid puhastusvahendeid. Tekstiili, kivi, puidu või nahaga kaetud pinnad tuleks puhastada selleks spetsiaalselt mõeldud puhastusvahenditega, et pindu pikas perspektiivis mitte kahjustada.

Mõnedel modernsetel materjalidel on peal ka spetsiaalne kaitsekiht, mis hoiab mustust eemale ja säilitab materjali välimust ning vale puhastusvahendi kasutamine võib seda kahjustada.

Korista ülevalt alla

Koristamisel on hea järgida meetodit ülevalt alla, kuna nii on tulemus kõige parem. Esmalt puhasta lapi või spetsiaalse tolmuimeja otsaga riiulid, kapipealsed ja kõrgemal asetsevad pinnad ning alles siis tuleks minna põranda kallale. Vastupidisel juhul kukub tolm juba puhastatud põrandale.

«Riiuleid koristades tasub kindlasti sealt asjad enne eemaldada, muidu jääb tolm asjade ümber ja peale alles,» selgitab Pennar.

«Kapipealsete, ukseliistude äärte ja muude kõrgete pindade koristamisel tuleks kasutada tolmuimeja eriotsikut, mis aitab tolmu tugevamini imeda. Kui traditsioonilise kobaka tolmuimejaga on raske kuhugi üles ronida, siis näiteks uue Samsung BESPOKE Jet juhtmevaba varstolmuimejaga saab hõlpsalt mööbli pindu ilma turnimata puhastada ning reguleeritava varrega on võimalik tolmu kätte ka kõige kaugematest nurkadest,» lisas ta.

Kontrolli ja vaheta tolmuimeja filtreid

Lisaks koristustrikkidele tuleks ka tolmuimeja ise üle vaadata. Kui see ei kasuta kvaliteetseid filtreid, puhub see tolmu kodus ringi ja koristuse tulemus on palju kehvem.

«Igal juhul soovitame koristamiseks HEPA filtreid kasutavaid masinaid, kuna need võtavad sisseimetavast õhust kinni ka peened tolmuosakesed ja lasevad masinast välja puhta õhu. Just seda peent tolmu on kodus rohkelt,» ütles Pennar.

Ole tolmuimeja tühjendamisel ettevaatlik

Kui tolmuimeja on täis saanud, tuleb see tühjendada, kuid ka see on väga oluline osa kodu puhastamisest. Kui tolmukott lihtsalt prügikasti visata, võib see suure koguse raskesti nähtavat peent tolmu ja muid allergeene õhku paisata.

Eriti tähelepanelik tuleb olla nende tolmuimejate puhul, millel on tolmukoti asemel tolmukoguja ehk anum, kuhu tolm koguneb ja mida tuleb tühjaks kallata. Selle tühjendamine võib tolmu õhku paiskamise mõttes olla eriti keeruline. 

Desinfitseeri üldkasutatavad pinnad

Peale tolmu puhastamist tasub bakterite leviku takistamiseks ka pindu desinfitseerida. Selleks sobib enamjaolt hästi koduseks koristuseks mõeldud pihustatavad puhastusvahendid, mida saab mugavalt lapiga laiali hõõruda.

Liiguta mööblit

Alati tasub meeles pidada, et tolmu ei leidu meie kodudes vaid nähtavatel pindadel, vaid see koguneb ka diivani ja kapi alla. Seetõttu tuleks koristades alati võimalusel ka mööblit liigutada ja selle alt koristada. Vastasel juhul võivad pisikese tuuletõmbusega uued tolmurullid kiirelt värskelt koristatud põrandale ilmuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles