IKEA päritolumaal Rootsis on tavaks jõule tähistada traditsioonilise buffeega, mis kannab nime «Julbord». IKEA Eesti toiduüksuse juht jagab kahte lihtsat Rootsi retsepti, millega oma jõululauda rikastada.
Inspiratsiooni pühadelauale: kaks lihtsat ja traditsioonilist Rootsi jõulurooga
«Julbord on traditsiooniline Rootsi jõuluõhtusöök, mis rootsi keeles tähendab otsesõnu jõululauda. Julbord on Rootsi kultuuris juba ammustest aegadest väga olulisel kohal, pakkudes pimedatel ja külmadel talvekuudel vajalikke toitaineid,» sõnas IKEA Eesti toiduüksuse juht Piret Rajasalu. Serveeritavate roogade arv võib paiguti erineda, ent enamlevinud road Julbordis on kalaroad, marineeritud heeringas, külmalt serveeritud lihad ja traditsioonilised magustoidud.
Rajasalu jagab kahte traditsioonilist ja lihtsat kala- ning liharoa retsepti: Rootsi jõulusink ja skandinaaviapärane suitsulõhe võileivatort.
Rootsi jõulusink
«Rootsis on jõuluõhtusöögi põhiroaks keedetud või küpsetatud sink. Ent igal perel on oma viis, kuidas seda valmistada Järgnevas lihtsas retseptis on kasutatud sinepit, juurvilju ja vürtse, mis paljudel Eesti elanikel kodudes tavaliselt olemas on,» ütles Rajasalu
Kogus: 4-6 inimest.
Vaja läheb:
- 3 kg suitsutamata sealihasinki
- Peotäis musta terapipart
- 2 loorberilehte
- 1 valge sibul, neljaks lõigatud
- 1 punane sibul, neljaks lõigatud
- 2 porgandit, kooritud ja kuubikuteks lõigatud
- 4-5 spl magusat sinepit (võimalusel rootsipärast)
- 2 munakollast
- 2 spl riivsaia
Tee nii:
- Pese sink ja aseta see suurde haudepotti. Lisa vesi. Kuumuta aeglaselt keemiseni.
- Lisa pipraterad, loorberilehed, sibul ja porgand. Vähenda kuumust, kata pott kaanega ja hauta. Arvestama peaks umbes üks tund hautamist ühe kilogrammi singi kohta. Kui sink on valmis, võta see välja ja lase jahtuda.
- Kuumuta ahi 225°C-ni.
- Sega omavahel sinep ja munakollased. Pintselda sink seguga. Raputa peale riivsai ja küpseta ahjus umbes 15 minutit kuldpruuniks.
- Võta sink ahjust välja ja jahuta. Seejärel viiluta jahutatud sink, serveeri mädarõika- või sinepikastmega.
Skandinaaviapärane suitsulõhe võileivatort
«Suitsulõhe võileivatort on Skandinaavias väga populaarne soolane suupiste, mida võib valmistada nii peoks või ka väiksemateks perekondlikeks kogunemisteks. Võileivatordi valmistamisel pole kindlaid reegleid – selle võib teha nii mitmekihilise, kui soov on. Samuti võib koostisained endale meelepärases järjekorras laduda. Kuigi võileivatort valmib kiiresti, vajab see rikkalikuma maitse omandamiseks aega. Seda on soovitatav üleöö külmkapis hoida ning serveerida järgmisel päeval,» soovitab IKEA Eesti toiduüksuse juht.
Vaja läheb:
- Pehmet õhukest traditsioonilist Rootsi vormileiba (näiteks leib IKEA Rootsi toiduturult) või viilutatud röstsaia
- Suitsulõhe
- Sinepi- ja tillikastet
- 200 g majoneesi
- 400 g toorjuustu
- 6 muna
- 30 ml peedimahla
- Tilli
- 2 pikka kurki
Tee nii:
- Aseta leib lõikelauale või serveerimisalusele.
- Viiluta kurgid pikuti 1–2 mm õhukesteks viiludeks. Võimalikult õhukeste viilude saamiseks võib kasutada kartulikoorijat.
- Tükelda keedetud munad, sega majoneesi ja poole koguse hakitud tilliga. Ülejäänud till pane kõrvale, et kasutada seda hiljem kaunistamiseks.
- Sega kokku pool toorjuustust ja peedimahl. Mahla saab teha näiteks toorest või keedetud peedist või kasutada peedimarinaadi.
- Laota võileivatort kihiti. Määri saiale toorjuust ja laota peale suitsulõheviilud. Pane peale järgmine saiaviil, misjärel määri sellele majoneesi ja munasegu. Järgmise kihina laota kurgiviilud, millele järgneb taas kiht saia. Kihte võib järjestada endale meelepärasel moel, ent meeles tuleks pidada, et koostisosad jaotuksid kihtide vahel ühtlaselt.
- Määri ülejäänud toorjuust võileivatordi peale ja külgedele. Kaunista pealt viilutatud munade, tilli, kurgi, lõhe ja soovi korral krevettidega.