UUSAASTALUBADUSED ⟩ Miks me neid teeme, kuidas neist kinni pidada ja mida üldse lubada?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreerim.
Pilt on illustreerim. Foto: Shutterstock

Peatselt on käes aastavahetus – kõigest halvast loobumise ja lubaduste andmise aeg. Mõned lähevad trenni, teised loobuvad suitsetamisest, kolmandad proovivad vähendada nutisõltuvust. Halbadest harjumustest edukalt vabanemiseks on mõistlik juba täna valmistuda.

Kust pärineb uusaastalubaduste andmise komme? Ajaloolased oletavad, et Babüloonia elanikud tähistasid juba 2000 aastat eKr uue aasta saabumisi, aga mitte talvel, vaid hoopis kevadise pööripäeva ajal.

Muude pidustuste hulgas oli neil kombeks anda lubadusi jumalatele. Peamiselt lubati tasuda oma võlad ning tagastada laenutatud põlluharimise tööriistad. Sarnase traditsiooni võtsid omaks ka näiteks roomlased, kes nihutasid kalendris uue aasta alguse 1. jaanuarile.

Roomlased andsid kuudele tänapäevalgi kasutuses olevad nimetused ning jaanuari kuu sai oma nimetuse iidse Rooma jumala Januse järgi, kes vaatab nii ettepoole kui ka seljataha. Roomlased tõid Janusele ohvreid ja lubasid hästi käituda eesootaval aastal.

Kuidas lubadusi hoida?

Novembris avaldas online uuringufirma Statista Ameerikas tehtud küsitluse tulemused, milles ainult 22 protsenti vastanutest kinnitasid, et nad on oma 1. jaanuaril antud lubadusest siiani kinni pidanud. Psychoology Today väitel on uuringutega kindlaks tehtud, et lubadusi ja püstitatud eesmärke on suurem tõenäosus täita juhul, kui see ka rõõmu pakub. Seega tuleks uusaastalubadusi andes mõelda sellele, kuidas need enda jaoks võimalikult meeldivaks muuta.

Sportimine peab vahetut naudingut pakkuma

Kui teed trenni pelgalt sellepärast, et see aitab saleneda, siis on palju tõenäolisem, et ettevõtmine luhtub, sest soovitud eesmärgini jõudmine on aeganõudev protsess. Psychology Today soovitab valida spordiala, mis pakub sulle vahetud rõõmu ja eduelamust.

Kõigile ei pruugi jõusaalis käimine naudingut pakkuda. Kui aga valid niisuguse spordiala, mis pakub naudingut selle sooritamise ajal või vahetult pärast, siis on tõenäolisem, et jääd selle harrastusega pikemalt tegelema. Seega mõtle juba täna, millise uue hobiga 1. jaanuaril alustada. Tantsimine, tennis, ujumine, ratsutamine või matkamine – liikuvust pakkuvaid tegevusi, mida harrastada on palju.

Suitsetamisest loobumine

Sellest, kuidas suitsetamisest loobuda on kirjutatud kümneid, kui mitte sadu raamatuid. See ebatervislik ja sõltuvust tekitav harjumus on üks peamine pahe, millest uusaastalubaduse abil loobuda proovitakse. Ja õige ongi, sest kõige parem, mida suitsetaja oma tervise heaks teha saab, on kohe sellest harjumusest täielikult loobuda. Aga kui oled seda juba varasemate uusaastalubadustega proovinud ja suitsetamise juurde siiski tagasi tulnud, siis lähene asjale seekord teisiti.

Hakka juba täna suitsetamist vähendama. Tee iga päev üks sigaret vähem kui eile, nii jõuad 31. detsembriks olukorda, kus keha on juba häälestatud muutustele ning 1. jaanuaril täielikult loobumine ei ole nii ootamatu.

Kui pärast 1. jaanuari hakkab siiski sõltuvus endast märku andma, siis tutvu kindlasti tubakainfo.ee veebilehega, kust leiad nõuandeid, mis aitavad loobumist lihtsustada. Kui sõltuvus kipub ikkagi võitu saama, siis kõige viimase lahendusena asenda tavaline sigaret näiteks kuumutatava tubaka tootega. Selle kasutamise kogemus on tavalise sigaretiga üsna sarnane, kuid erinevalt põlevast sigaretist, mille abil hingad sisse tuhandeid kahjulikke aineid, on kuumutatavas tubakatootes neid oluliselt vähem.

Ekraanisõltuvusest vabaks

Kas oled märganud, kui sageli haarad nutiseadme, et korraks midagi vaadata, aga siis avastad pool tundi hiljem, et oled taas enda aega erinevates rakendustes tühja-tähja peale raisanud. Igal vabal hetkel nutiseadmest meelelahutuse otsimine viitab tõsisele ekraanisõltuvusele. Selle harjumuse vähendamine oleks kasulik vaimsele tervisele ja aitaks leida rohkem vaba aega muudele tegevustele.

Kui oled otsustanud, et sinu uusaastalubadus on nutisõltuvuse vähendamine, siis selleks on mitmeid kasulikke nippe. Esmalt võta maha võimalikult paljude rakenduste märguanded ning jäta alles vaid need, mida sul päriselt vaja on. Sissetulevad kõned, sõnumid ja võib-olla mõne suhtlusrakenduse teavitused on ilmselt olulised. Aga kas kõik sotsiaalmeedia äppide teated ikka vajavad kiiret reageerimist? Võta teavitused maha ja vaata neid siis, kui selleks teadlikult aja oled otsustanud võtta.

Teiseks on sinu une kvaliteedile väga kasulik lõpetada õhtuti voodis telefoni vaatamine. Olgem ausad – see on enamasti kõige ebaproduktiivsem telefoni kasutamise aeg, mil me lihtsalt proovime une tulekuni aega sisustada. Helendava ekraani jälgimine aga hoopis pärsib une saabumist. Seega jäta oma telefon ööseks hoopis teise tuppa laadima ja võta uuesti kasutusse vana hea äratuskell.

Uusaastalubaduste andmine on väärt komme ja halbadest harjumustest loobumise plaanid on igal juhul kasulikud nii sulle kui ka sinu lähedastele. Saavuta teiste ees edumaa ja alusta halbadest harjumustest vabanemise sammudega juba enne aastavahetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles