VALMISTU KÕIGEKS ⟩ Kaasaegne büroomaja peab olema kriisikindel tsitadell

Kodu.postimees.ee
Copy
Maakri asum. Pilt on illustreeriv.
Maakri asum. Pilt on illustreeriv. Foto: Fausto Capital

Hiljutine talvine lumetorm, energiakriis ja ka üldine julgeolekuolukord tõstatavad küsimuse eraettevõtete jaoks kriitiliste tehnosüsteemide toimimiskindlusest, sest ka kriisi ajal peab inimestel olema võimalik osta näiteks süüa või lugeda uudiseid.

Kriisiolukorras ei ole tark jätta kogu vastutust üksnes võrgufirmadele, sest ennetavalt saavad palju ära teha ka ettevõtted ise ja nende rendipindade omanikfirmad, leiab Tallinnas asuva Fahle Parki ärikvartali arendaja AS Fausto Capital.

Fausto Capitali juhatuse liige Kenneth Karpov selgitas, et kui tavaolukorras suudavad elektri- ja sideühendust, soojusenergiat või vee- ja kanalisatsiooniteenust pakkuvad firmad oma teenuste katkestusi järjest paremini vältida, siis viimane aasta on näidanud, et oluline on ka mõelda teenuste toimimisele tõsises kriisiolukorras. «Kriisiolukordade lahendamisel võiks tulevikus olla oluline roll ka ärikinnisvara omavatel firmadel, kes saavad luua valmisoleku vajadusel ajutiselt oma jõududega hakkama saada,» selgitas Karpov.

Inimestele on oluline nii internetipanga ja online-portaalide katkematu toimimine kui ka näiteks uudiste kättesaadavus, selgitas Fahle Pargis asuva Postimees Grupi tehnoloogiajuht Risto Sirts. «Peamised kriitilise taristu riskid on seotud elektrienergia ning sidesüsteemide infrastruktuuriga. Sõltuvalt ettevõttest võib mõju olla väga laiaulatuslik ning segada oluliselt inimeste igapäevast toimimist. Rikked mobiilside ja interneti kättesaadavusega mõjutavad aga väga tugevalt enamikku tänapäeva ettevõtetest,» märkis Sirts.

Fausto Capitali hinnangul on esmatähtis kõikide vajalike süsteemide kvaliteetne projekt, väljaehitus ja korralik hooldus ning käidukorraldus. Elektritoite tagamiseks on Fausto projekteerinud kõikidesse oma büroohoonetesse alajaama, kus on alati vähemalt kaks sisendit ning automaatne ümberlülitus rikke korral. Lisaks on standardina kasutusel võimsad UPS-id ja diiselgeneraator(id), mis tagavad kriitiliselt vajalike seadmete, näiteks serverite, toimimise.

«Täielikult autonoomse minimaalselt vajaliku elektrienergia tagamiseks oleme mõelnud ka autonoomsete energiaallikate peale – paigaldatud on päikesepaneelid ning ilmastikuoludest sõltumatu energiaallika osas oleme mõelnud suuremate akumulaatorite paigaldamise peale, kuna talveperioodil võib juhtuda, et päikesepaneelid ei taga minimaalselt vajalikku energiat.» lisas Kenneth Karpov.

Fahle Pargi infrastruktuuri projektijuht Taavi Vaheri sõnul uuendati taristuehituse käigus täielikult kvartali kommunikatsioonid, mida on teede all peidus nüüd enam kui 11 kilomeetri jagu. «Näiteks on kogu kvartal kaetud sidetaristu võrguga, mille kaudu saab Enefit Connect pakkuda meie klientidele operaatorineutraalset kiiret internetti,» märkis Vaher. Interneti tagamiseks on kasutusel lisaks ka satelliitinterneti võimalus näiteks Starlinki kaudu.

Karpov nimetab oluliste teguritena veel kinnisvara rendileandja paindlikkust ja läbimõeldust rentniku poolt: «Oluline on üürniku-põhiselt vajalikud tehnilised lahenduse läbi mõelda juba projekteerimise faasis – näiteks millised kriitilised elektri- ja internetiühenduse peaksid alati tagatud olema. Töölaua valgustus ja serverite töötamine on erineva olulisusega. Kehtib põhimõte, mida väiksema elektritarbega antud kriitilised punktid on ning mida vähem neid summaarselt on, seda kauem saab katkestuse korral nende toimimise tagada. Lisaks dubleeritud sidetrassidele ja paralleelsetele internetipakkujatele on Fausto büroohoonetes rakendatud ka täiesti autonoomseid satelliit interneti lahendusi nagu Starlink. Oleme tänu elektri- ja internetiteenuste osas väga nõudlikele rentnikele nagu Postimees, Telia ja Talgen Cybersecurities, saanud väga vajaliku kogemuse sellise taristu arendamisel,» sõnas Karpov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles