NÄDALA RETSEPTID ⟩ Kuidas tehakse Türi popis Ajatu kohvikus parti, tampi ja pokteili?

Britt Rosen
Copy
Tarmo ja Kaia Kaugeranna kohvikus on lauad jõuluehtesse sätitud. Kõik vanad nõud pärinevad pere mahukast nõudekogust, millest osa on söögikohas pidevas kasutuses.
Tarmo ja Kaia Kaugeranna kohvikus on lauad jõuluehtesse sätitud. Kõik vanad nõud pärinevad pere mahukast nõudekogust, millest osa on söögikohas pidevas kasutuses. Foto: Kaia Ja Tarmo Kaugeranna

Pikk peolaud, küllus ning suur koosolemise rõõm on Türi tähtkohvik-resto Ajatu pidajate Kaia ja Tarmo Kaugeranna pere jõuluõhtu märksõnad.

Enne jõuluõhtut süüakse lõunal ooteks vürtsikat kõrvitsasuppi praetud verivorstiviilude või odrakruubi ja pohlamoosiga, et kogu päeva näljatunne ja söögiraskus ei langeks hilistundidele. Alles õhtu edenedes, pärast jalutuskäiku surnuaiale ja lahkunud lähedaste kalmudel küünalde süütamist istutakse koos laste ja lähedastega pikka pidulauda.

Nii kirjeldavad Türi kogukonnamaja kohvik-resto Ajatu pererahvas Kaia ja Tarmo Kaugeranna tänavust jõululaupäeva, põgusat pausi söögikoha esimese aasta pöörases kulgemistempos, kui ööpäevas ei jätkunud piisavalt tunde. Nende hõrk nostalgiaköök ja söögitubade õdus õhustik vaimustas maitsekütte ning meelitas kohale rahvast üle Eesti ja vihises siis komeedina põhjamaade väärika restoranijuhi White Guide’i soovitusnimekirja. «Vanaemade toidukultuuri viljeledes ja kodust sooja olemist luues oleme puudutanud inimeste hinge,» pakub Kaia Kaugeranna üheks menu põhjuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles