Paljude meelel on rida traditsioonilisi jõuluroogi, milleta ei sobi jõululauda justkui ettegi kujutada, rääkimata laua katmisest! Samas juhtub pühadelaua ääres tihti, et vegan seal endale eriti midagi süüa ei leia. Võib küsida, et mis see tükk sülti, üks verivorst, sealiha, hanemaksapasteet või erinevad muna ja piima sisaldavad koogid siis teevad, tapavad ära või? Tegelikult vist isegi võib nii öelda - planeedile mõjub loomse toidu tootmine laastavalt, Eesti inimenegi sööb ainuüksi oma tervise seisukohast liiga palju loomset toitu. Nii et siin me oleme - taimsed toidud jõululaual on vajalik reaalsus!
Liigume aga ühe sammu edasi - otsime veel jätkusuutlikkuse aspekte, millega jõulutoitude planeerimisel ja valmistamisel arvestada. Oluline on valida mahetoodang, kohalik, hooaegne, võimalikult pakendivaba, vältida poolfabrikaate. Aga kas nii üldse midagi jõululauale alles jääb? Kas keskkonnaga arvestav taimne toit üldse on võimalik ilma et nälga jääks ja et toit ka nauditav oleks? Ja võib-olla ka veidi traditsioonilisi jõulutoite meenutaks…
Esimene valearusaam eeldab justkui jõulutoidud on miskit muutumatut. Retseptivõlurid aga tegutsevad igapäevaselt ja nii ongi võimalik tänapäeval valmistada taimselt nii sült kui verivorst. Kui ei häiri pakendid ja poolfabrikaadid, saab poest talve- või norivorste soetada. Piparkookidega on samuti lihtne, ning kui pakendite osas järeleandmisi teha, siis on võimalik nii taimset piparkoogitainast kui valmisküpsetatud vegan piparkooke lihtsasti osta. Taimset toidulauda kattes tuleb siiski varuda veidi kannatust ja tähelepanelikkust pakendite lugemiseks. Poest toodete ostmisel jälgivad paljud ka seda, et toode ei sisaldaks palmiõli, sest palmiistanduste rajamiseks võetakse maailmas väga palju vihmametsi maha.