Eesti üks olulisemaid rahvustoite, verivorst, ei pruugi jõuluajal kombinatsioonis koos hapukapsa, liha ja kartuliga igaühe silma särama lüüa. Ent see ei takista pühasid nautida ja näiteks mõnda vahvat magusrooga valmistada.
NÄPUD TÖÖLE ⟩ Jõululauale võib lisada lihtsa magusroana šokolaadisalaami
Kadrina Maanaiste Seltsi perenaine Helena Mägi pakkus Postimehe magusasõpradest lugejatele ühe retsepti – nimetame seda šokolaadisalaamiks –, mis on lihtne, valmib kiiresti ning on pealegi maitsev amps pärast pingutusterohket istumist jõuluroogade seltsis.
Mägi jõudis maiuse juurde sedamoodi, et temalt telliti ükskord Kirjut koera, aga kuna ta soovis valmistada midagi uhkemat, siis avastaski eri retsepte uurides lõpuks Kirju koera nn Eesti versiooni.
«Kõige olulisem on, et sa tahaksid seda teha, mida tegema hakkad,» märkis nobenäpp. Tähtis on tema sõnul seegi, et kõik vajalikud toorained oleksid valmis enne, kui läheb potis šokolaadi sulatamiseks.
«See on selles mõttes väga hea retsept, et kui sul on jäänud pakikesest küpsistest alles kolm või neli küpsist, natuke igasuguseid šokolaade, pähkleid, marju ja muud, siis selle segu sisse võib lisada neid kõiki. Mis parasjagu võtta on, seda pane. Ei pea olema täpselt retsepti järgi,» lisas Kadrina Maanaiste Seltsi perenaine.
«Kui suures plaanis on kogu protsess selge, mis ja millal, siis seejärel võib juba improviseerida. Aktiivset tööd on vähe ja pärast peab ta natuke tahenema. Põhimõtteliselt võib selle juba mitu päeva varem valmis teha ja külma panna - siis ongi pidupäeval või mis iganes päeval te seda süüa tahate, rahulikum,» kõneles Mägi.
Šokolaadisalaami
280 g šokolaadi
110 g võid või 60 g vahukoort
100 g küpsiseid
70 g mandleid või teisi meelepäraseid pähkelid
30 g suhkrustatud ingverit
30 g jõhvikaid
jõuluvürtse, tuhksushkurt
Kuumuta potis võid ja vahukoort, kuni või on sulanud. Võta pott tulelt ja lisa šokolaad, lase pisut seista ja sega ühtlaseks massiks. Haki mandlid, ingver ja jõhvikad väiksemateks tükkideks. Pudista ka küpsised väiksemaks. Sega kõik omavahel kokku.
Tõsta pool segust toidukilele ja vormi ühtlaseks «salaamiks», korda sama teise poole seguga ja pane šokolaadivorstikesed külmkappi. Kui maius on tahenenud, eemalda kile ja puista magustoit üle tuhksuhkruga.
Kui tahad eriti usin olla, otsi õpetusvideo, kuidas salaamit siduda ja seo magustoidule ka nöör ümber.
Allikas: Kadrina Maanaiste Selts