NÄPUD TÖÖLE Jõululauale võib lisada lihtsa magusroana šokolaadisalaami

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Šokolaadisalaami on lihtne, valmib kiiresti ja maitseb hästi.
Šokolaadisalaami on lihtne, valmib kiiresti ja maitseb hästi. Foto: Lisete Laisaar

Eesti üks olulisemaid rahvustoite, verivorst, ei pruugi jõuluajal kombinatsioonis koos hapukapsa, liha ja kartuliga igaühe silma särama lüüa. Ent see ei takista pühasid nautida ja näiteks mõnda vahvat magusrooga valmistada.

Kadrina Maanaiste Seltsi perenaine Helena Mägi.
Kadrina Maanaiste Seltsi perenaine Helena Mägi. Foto: Lisete Laisaar

Kadrina Maanaiste Seltsi perenaine Helena Mägi pakkus Postimehe magusasõpradest lugejatele ühe retsepti – nimetame seda šokolaadisalaamiks –, mis on lihtne, valmib kiiresti ning on pealegi maitsev amps pärast pingutusterohket istumist jõuluroogade seltsis.

Mägi jõudis maiuse juurde sedamoodi, et temalt telliti ükskord Kirjut koera, aga kuna ta soovis valmistada midagi uhkemat, siis avastaski eri retsepte uurides lõpuks Kirju koera nn Eesti versiooni.

«Kõige olulisem on, et sa tahaksid seda teha, mida tegema hakkad,» märkis nobenäpp. Tähtis on tema sõnul seegi, et kõik vajalikud toorained oleksid valmis enne, kui läheb potis šokolaadi sulatamiseks.

«See on selles mõttes väga hea retsept, et kui sul on jäänud pakikesest küpsistest alles kolm või neli küpsist, natuke igasuguseid šokolaade, pähkleid, marju ja muud, siis selle segu sisse võib lisada neid kõiki. Mis parasjagu võtta on, seda pane. Ei pea olema täpselt retsepti järgi,» lisas Kadrina Maanaiste Seltsi perenaine.

«Kui suures plaanis on kogu protsess selge, mis ja millal, siis seejärel võib juba improviseerida. Aktiivset tööd on vähe ja pärast peab ta natuke tahenema. Põhimõtteliselt võib selle juba mitu päeva varem valmis teha ja külma panna - siis ongi pidupäeval või mis iganes päeval te seda süüa tahate, rahulikum,» kõneles Mägi.

Šokolaadisalaami

Toekate jõuluroogade kõrvale sobib kerge šokolaadimaius, mille valmistamiseks lähevad käiku kapiservale seisma jäänud erinevad küpsised, pähklid ja šokolaaditükid.
Toekate jõuluroogade kõrvale sobib kerge šokolaadimaius, mille valmistamiseks lähevad käiku kapiservale seisma jäänud erinevad küpsised, pähklid ja šokolaaditükid. Foto: Lisete Laisaar

280 g šokolaadi

110 g võid või 60 g vahukoort

100 g küpsiseid

70 g mandleid või teisi meelepäraseid pähkelid

30 g suhkrustatud ingverit

30 g jõhvikaid

jõuluvürtse, tuhksushkurt

Kuumuta potis võid ja vahukoort, kuni või on sulanud. Võta pott tulelt ja lisa šokolaad, lase pisut seista ja sega ühtlaseks massiks. Haki mandlid, ingver ja jõhvikad väiksemateks tükkideks. Pudista ka küpsised väiksemaks. Sega kõik omavahel kokku.

Tõsta pool segust toidukilele ja vormi ühtlaseks «salaamiks», korda sama teise poole seguga ja pane šokolaadivorstikesed külmkappi. Kui maius on tahenenud, eemalda kile ja puista magustoit üle tuhksuhkruga.

Kui tahad eriti usin olla, otsi õpetusvideo, kuidas salaamit siduda ja seo magustoidule ka nöör ümber.

Allikas: Kadrina Maanaiste Selts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles