Said kingiks õhkfritüüri? Väldi neid vigu ja kokka nagu jumalanna

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Sellest võib saada sinu lemmikuim kodumasin
Sellest võib saada sinu lemmikuim kodumasin Foto: Shutterstock

Õhkfritüür kogub juba paar aastat populaarsust ja on kinginimekirjades üks enimsoovitud kodumasinaid. Kuidas selle tubli abilisega maksimaalselt edukalt toimetada, juhendab Insider. 

Kui sul on köögikapil õhufritüür, on hea teada seadme mõningaid tööpõhimõtteid ja nippe, mis aitavad selle mõnusa masinaga valmistada parimat võimalikku toitu. Kui oskad vältida mõnd võimalikku apsakat, jääb üle vaid toiduvalmistamist nautida ning pere kiidusõnu vastu võtta. 

Jälgi koguseid 

Fritüüre on erinevas suuruses ja eriti väiksematesse mudelitesse ei mahu lihtsalt terve kotitäis friikartuleid korraga küpsema. Kui fritüür on liiga täis, ei tööta see soovitud viisil, sest õhk ei saa toidu ümber ringelda. Krõbedate friikartulite asemel saad niimoodi ebaisuäratava pudruse massi. 

Friti vaid kuivi toiduaineid 

Kui soovid krõbedat lõpptulemust ja soovid vältida vettinud toitu, patsuta toidu pind enne fritüüri panemist paberrätikuga korralikult kuivaks. Kuiv pind pruunistub ja muutub kaunilt krõbedaks. See reegel kehtib nii kartulite kui liha ja köögiviljade kohta.

Ära jäta seadet puhastamata

Õhufritüüri sisemist potti tuleb puhastada pärast iga kasutuskorda olenevalt seadme mudelist kas käsitsi või nõudepesumasinas. Kui masinat ei puhastata, võivad sinna jäänud rasvad, toidujäänused ja hais järgmise toidukorra rikkuda.  

Ära unusta eelsoojendust

Ära pane lihtsalt pistikut seina ja kohe toitu sinna sisse, jäädes ise krõbedaid palakesi ootama. See ei käi nii. Hea lõpptulemuse jaoks on vaja õhufritüür kõigepealt korralikult kuumaks ajada. See võtab vaid mõne minuti, kuid tagab toidu ühtlase ja hea küpsemise. 

Mitte ainult friteerimiseks

Fritüür on palju enamat kui lihtsalt fritüür. Saad seda kasutada keedupotina või toidu soojendamiseks. Näiteks eelmise päeva pitsatükid muutuvad õhufritüüris soojendades justkui värsketeks. 

Ära unusta õli päris ära

Kuigi tegemist on õhufritüüriga, võid krõbeda lõpptulemuse tagamiseks seadmesse aeg-ajalt veidi õli niristada. Piisav kogus on teelusikatäis või supilusikatäis õli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles