EKSPERT Väike valge vale? 5 moodust, kuidas peolauas selgitada, miks sa ei joo

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Toompargi Vaimse Tervise Keskuse sõltuvusnõustaja Kaja Heinsalu sõnul on pühadeaeg ja sinna juurde kuuluvad traditsioonid sageli seotud alkoholiga. Kui inimene on otsustanud veeta pühad alkoholivabalt, siis tuleb segaduste ja solvumiste vältimiseks olla valmis oma valikut põhjendama.

Kaja Heinsalu sõnul võib alkoholist loobumine tunduda eriti ebamugav koos nendega, kellega seda varasemalt koos on tarbitud. «Nõustades sõltuvushäiretega inimesi, tuleb see teema ikka ja jälle päevakorda ja pole vahet kui tõsiseid tagajärgi on tarvitamine kaasa toonud. Olenemata sellest, kas oled otsustanud kaineks jääda pikemaks või lühemaks ajaks, on vaja plaani, kuidas sellistes olukordades toime tulla,» rääkis Heinsalu ja tõi välja lihtsad seltskonnas kasutatavad praktikad.

Sul on õigus öelda «ei»

Sa ei võlgne kellelegi selgitust, ega vabandust sellepärast, et sa ei joo. Kui sa ei soovi oma keeldumist põhjendada, on see sinu õigus. Eriti kui tegemist on võõra inimesega, on sul õigus hoida põhjused endale. Pea meeles, et sa ei püüa teiste joomisharjumusi kontrollida, vaid lihtsalt ütled enda eest ära.

Vaheta teemat

Me kõik oleme olnud olukorras, kus keegi, olgu selleks sõber või juhuslik inimene, tuleb purjuspäi meie juurde ja alustab vestlust.

Kui nad märkavad, et sa ei joo, võivad nad küsida, miks. Isegi kui nad on sõbrad, kes on teadlikud, et sa ei joo, vähendab alkohol inimeste pidurdusvõimet ja nad võivad siiski seda küsida. Kui sa ei soovi vastata – eriti kellelegi, kes on purjus –, võid teemat muuta. Näiteks küsi neilt midagi nende kohta. Juhi tähelepanu tema kenale riietusele või ühisele sõbrale.

Alkoholi mittejoomisel on erinevaid põhjuseid ja on sinu otsustada, kui avatud soovid olla. Pea meeles, et joomine (või joomata jätmine) on isiklik valik. Saad oma sõpradega mõnusalt aega veeta isegi siis kui oled ainus, kes ei joo – seni, kuni sina ja sinu sõbrad suhtute üksteise valikutesse lugupidavalt.

Ole aus

Kõigil on alkoholiga erinev suhe ja inimestel on isiklikud põhjused edaspidises elus alkoholi vältida. Kui oled koos usaldusväärsete sõpradega, võiksid olla aus. Erinevalt vabandustest, mis võivad toimida vaid kuni järgmise korrani, kui sõpradega välja lähete, võib aus olemine sind edaspidi nendest küsimustest vabastada. Võite isegi teada saada, et keegi teine on sarnases olukorras või sellise valiku teinud.

Pea meeles:

  • Alati on võimalus öelda välja põhjus, miks sa ei joo, kuid seda kohustust pole.
  • Siinkohal on ka väikesed valged valed lubatud. Kui olete autoga, võib see olla hea võimalus keeldumiseks, jättes peamise põhjuse teie enda teada.
  • Võtate ravimeid, mis ei sobi alkoholiga. Mis puutub tervisesse, siis inimesed tavaliselt ei pea kohaseks rohkem küsimusi esitada.
  • Valige alkoholivaba jook. Kui hoiate juba klaasi käes, mis on täidetud joogiga, ei saa teile rohkem alkoholi pakkuda.
  • Teeskle, et jood.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles