TASUB TEADA Pühad võivad tervist tappa, aga samavõrra ka turgutada. Valik on sinu!

Kuidas pühad tervena üle elada? Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Kuidas pühadeajast viimast võtta? Mine õue! Üle Eestimaa on laotunud kaunis talveilm ja võrratud valged jõulud. Siin 21 ideed, kuidas talvest täiel rinnal rõõmu tunda.  

Iga kord kui sõidame mõnel talvisel nädalalõpul metsamajakesse jääb mul imestusest suu lahti. Härmas mets on imeline, uinuv loodus lummav ja talvises vaikses metsas tunned end kui paradiisis. Loomi ja loomadest jälgi on kõik kohad täis. Aga kus siis inimesed on? Miks neid ei ole? Kas nad tõesti ei tea kui ebareaalselt ilus siin talvel on?

Suur osa rahvast usub, et metsa minnakse suvel. Ehk sügis ja kevad tulevad ka veel kuidagi kõne alla, aga talv - ei! Sest on külm. Mis jutt see on? Inimeseloom ei pea ju isikliku kasuka peale lootma. Pane soojalt riidesse ja tunne elust rõõmu!

Talv sobib metsas pikniku pidamiseks niisama hästi kui iga muu aastaaeg.
Talv sobib metsas pikniku pidamiseks niisama hästi kui iga muu aastaaeg. Foto: Shuttestock

Talvepiknik - seda peab proovima!

Üks kõige mõnusam asi, mida ma tean, on talvine piknik. See pole midagi radikaalset - varu mõned loomanahad, pehmed padjad, alpakapleedid, termosega soojad joogid kaasa ning mõnulemine metsa all võib alata.

Sama saab teha kodusel terrassil - seda pole isegi lumest vaja täiesti puhtkas rookida ja juba saab ka talvest rõõmu tunda! Põhitrikk - hoia pea ja jalad soojas, siis ei tee miinuskraadid midagi. Sätid mõned küünlad lume sisse meeleolu lisama ja lihtsalt naudid seda kuidas aeg peatub. 

Õues käimine teeb tervemaks 

Leevendab külmakartlikkust

Sage põhjendus, miks osa inimesi külmal ajal õue ei kipu, kõlab nii: «Ma kardan külma! Mulle ei meeldi külm!» Mis aga inimesega juhtub, kes veidi kauem pakaselisel päeval väljas viibib? Ta kohaneb külmaga! Nii on enamasti kohane öelda - kui sa hirmsast külma kardad, siis tõenäoliselt ei ole sa end külmaga piisavalt tutvustanud, nii et keha sellega toime tuleks. Kunagi pole hilja harjuda, meie kliimas tasub see ära.

Parem immuunsus

Värske õhk tugevdab immuunsüsteemi. Inimesed, kes liiguvad palju väljas või töötavad õues on kolm korda harvem haiged. Külm ilm teeb organismi tugevamaks, külm leevendab põletikke ja valu ning hävitab isegi viiruseid. Kui külm ilm ühendada liikumisega, on sel lausa noorendav mõju! 

Kiirem ainevahetus

Seda tasub eeskätt hoolega meeles pidada uhkeid pidusööke täis pühade ajal - parim aeg õue minna on kohe peale sööki. Kui liigutad, saad topelt kasu. Kuid isegi kerge jalutus ja värske õhu hingamine lükkab seedimise palju paremini käima ja korjab vöökoha ümber vähem soovimatut polstrit.

Loovus läheb käima

Kus tulevad kõige paremad ideed? Ikka õues, liikudes, siis kui sa neid kõige vähem ootad või otsid! See pole niisama ilujutt, vaid arvukate teaduslike katsetega kinnitatud fakt. Pikamelt räägib väljas liikumise loovust virgutavast mõjust spordibioloog Kristija Port, loe tervet lugu siit!

Iga samm loeb

Osa rahvast hoiab suusaradadelt ja talispordist kõrvale seetõttu, et lumel möllavad liiga tulihingelised fännid. Nende kõrval tekkib kergest tunne, et see pisku, mis mina siin teen, ei loe ju tühjagi. See on viga! Iga samm loeb. Nii kinnitab Rootsi tippteadlane Mai-Lis Hellénius, loe pikka ja kasulikku lugu siit!

Talvine terrass lumme uppunud küünaldega - täielik romantika!
Talvine terrass lumme uppunud küünaldega - täielik romantika! Foto: Kristina Herodes

Saagu valgus!

Pimedal ajal meeleolu luues tasub alati mõelda valguse peale - looduse pilkasel foonil võimenduvad kõik valgusallikad. Kodu hoovil või õuel lõõgastudes aitab meeleolu luua välivalgustus. Imelised asjad on muide jõulutuled ja laternad - nende tõeline ilu tulebki esile alles õues.

NIPP! Kasuta jõulutulesid aastaringi. Vali lihtsalt neutraalsem disain ja mittevilkuv lahendus ning rõõmu on neist lambikestest märksa kauem!

Talve ideed - too jõulutuled õue ja siis näed alles nende tõelist maagiat! Ja keegi ei käsi nende mahavõtmisega kiirustada.
Talve ideed - too jõulutuled õue ja siis näed alles nende tõelist maagiat! Ja keegi ei käsi nende mahavõtmisega kiirustada. Foto: Shutterstock

Tules peitub maagia

Kes aga täielikult tsivilisatsioonist puhkust võtta soovib võib minna metsa ja teha lumisel lõkkeasemel tule üles. Talvel metsas tuleohtu pole ja kui süütevahendid targalt kaasa võtta on lõkke süütamine imelihtne. Elava tule peal teed keeta või suppi valmistada on väga ehe ja äge, see elamus jääb kauaks meelde.

NIPP! See, et kange naps talvises metsas sooja annab, on müüt. Korraks tekitab ta küll terava tulejuti, aga edasi oled hoopis külmale vastuvõtlikum ja uimasem, et nohu külge saada. Kui tahad midagi, mis tõesti sooja annaks, siis võta kaasa pärnaõie, vaarikavarre või mustsõstra tee.

Talve ideed - tee õues lõket ja keeda elaval tulel teed.
Talve ideed - tee õues lõket ja keeda elaval tulel teed. Foto: Shutterstock

Jahutav-rahustav

Lisaks on sellel meelele rahustav mõju - tehes lihtsaid, eluks vajalikke asju laseb pea tühjalt tormlevad mõtted minna ning keskendub maisetele asjadele. Mõju on erakordselt rahustav. Pealegi annab see sõnumi - näe, ma saan kõigega ise hakkama, mida vajan. Omamoodi eduelamus, mis aitab ka muude muredega hakkama saada. Seega lahedan ka parasjagu peas ketrava erimeelsuse suhetes või abstraktse hirmu, kindel see.

Külmal on ka positiivne külg - häbelikele noortele armunutele on see hea ettekääne lähedale pugemiseks ja kallistamiseks. Vaja ju kaaslast soojendada!
Külmal on ka positiivne külg - häbelikele noortele armunutele on see hea ettekääne lähedale pugemiseks ja kallistamiseks. Vaja ju kaaslast soojendada! Foto: Shutterstock

Külmal on ka kasulik pool olemas - see on hea ettekääne rohkem kallistada ja kallimale külje alla pugeda. Võib ju naerda, et eestlase jaoks oli koroonaaja kohustuslik kaks meetrit niigi juba ebamugavalt lähedal... Kuid fakt on see, et meie siin põhjamaal kallistame palju vähem kui hingele hea oleks. Talvel aga on kaisus olemine märksa lihtsam ja loomulikum juhtuma. 

Leia siit galeriist veel 21 head mõtet, mida talvel õues teha, et külmast ajast rõõmu tunda! Lugu kuulub digiajakirja Postimees Kodu talvisesse kullafondi. Ilmus Postimehes jaanuaris 2023

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles