TIPPSOMMELJEED Eesti kõrgkvaliteedilisest mineraalveest saaks ka maailma tipprestoranides asja

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Joogiekspertide hinnangul on Eesti mineraalvee kvaliteet nii kõrge, et sellest saaks maailma tipprestoranides Eesti toidu edulugu.

«Eesti vesi on eriliselt puhta, autentse maitse ja hea kvaliteediga, suure ekspordipotentsiaaliga näiteks sooja kliimaga riikidesse,» kinnitas tippsommeljee ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristjan Markii. Ta on Eesti Joogifestivali ja parimate jookide konkursi üks korraldajaist, kus tunnustatud eksperdid hindavad kümnete kodumaiste tootjate jooke pimedegusteerimise käigus. Pimedegusteerimine tähendab, et žüriiliikmed ei tea, millise tootega on tegemist.

Viimasel konkursil osales ligi 160 erinevat toodet ja eksperdid valisid vee ja maitsestatud vee kategoorias võidu- ning kuldmedali vääriliseks Haage Joogid OÜ toodetud Haanja loodusliku mineraalvee. «Selles tuli naturaalne mineraali koostis suurepäraselt esile, parasjagu soolakust, lopsakust, karboniseeritust – kõik täpselt tasakaalus,» kommenteeris Markii. «Pole liiga soolane, vaid mahe ja toniseeriv, mida on mõnus juua ja palava ilmaga kenasti karastav. Kokkuvõttes just selline toode, millel on omadused maailmas silma paista. Ja eks Haage ongi põhjusega juba paljude restoranide menüüs. Kuna konkursi näol on tegemist professionaalide tunnustusega, siis see aitab ka õiglast tähelepanu saavutada.»

Tipprestoranid langetavad oma menüüvalikuid täpselt ja peensusteni mõeldult. Põhjalikult hinnatakse pakutava joogi maitset, lõhna, välimuse selgust ning kirkust, toote päritolu. Samuti on oluline pakend ja mugavus käsitlemisel. Lisaks on tähtis, kuidas konkreetne vesi sobib söögiga kokku. Suurema mineraalainete sisaldusega vesi klapib hästi pärast füüsilist pingutust ja vedelikukaotuse korvamiseks, toiduga sobitub aga pigem neutraalsem ja pehmem vesi.

Toidu ja vee sobitamisel võiks jälgida loogikat, et kergema toiduga pehmem ja delikaatsem vesi, raskema ja maitsekama toiduga tugevamaitselisem vesi. Arvestama peaks ka, et mullivesi on happelisem kui mullita vesi, sest vees olev süsihappegaas muutub suus osaliselt süsihappeks, mis muudab toidu tajutavat happelisust. Mullivee puhul hinnatakse samuti eelkõige delikaatsemat vett. Süsihappegaas peaks olema tuntav, kuid mitte häirivalt tugev, sest liigne CO2 mõjub agressiivselt ja muudab toidu ning teiste jookide maitset.

«Eesti jaekettidest leiab seinast-seina kvaliteediga tooteid – leiab nii küsitava väärtuse ja päritoluga tooteid, mille ainus eesmärk on soodne hind kui ka premium-tooteid. Eestis nähakse pudelivett tihti kui hea marginaali ning suure liikuvusega toodet, mis tähendab, et enamasti pannakse suurt rõhku just hinnale ning vähem süvenetakse, mis on tegelik sisu,» kirjeldas Baltikumi parim sommeljee Mikk Parre.

«Restoranid, kes pudelivee valikut tõsisemalt võtavad, arvestavad lisaks hinnale ka muid asjaolusid. Tipprestoranides pannakse pudeliveed omavahel kõrvuti, et hinnata nii maitset kui ka välimust mitmel tootel korraga. Restorani seisukohalt on oluline, et vesi oleks meeldiv, kuid märkamatu kaaslane söögile. Kõrgema klassi restoranid pööravad tähelepanu ka esteetikale. Pudelivee puhul on väga oluline lihtne ja elegantne pakend, mis sobituks restorani stiili ning atmosfääriga.»

Parre ütles, et restoranides domineerivad tavaliselt üksikud konkreetsed veebrändid, mis kõik seotud mõne suure alkoholi edasimüüjaga. «Kui tootel on aga silmatorkav lugu, mis tekitab emotsiooni, siis seda on võimalik esile tõsta ja müüa nii Eestis kui ka välismaal,» lausus Parre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles