Ühistu juht: jupitamine on raiskamine, maja tuleb korraga korda teha

KredEx
Copy

Mitmete Pärnu majade renoveerimist eest vedanud Anne Betker ütleb, et tavalisest hruštšovkast saab tõelise pärli ja sooja kodu, seda aga maja korraga korda tehes – jupitamine on raiskamine.

„Rohu tänava majal soojustasime katuse ja fassaadi, tegime fassaadi korda, paigaldasime uued aknad ja soojustagastusega ventilatsiooni ning katusele päikesepaneelid,“ räägib Anne Betker. Enne kordategemist oli majas ainult külm vesi, pärast tsentraalne veevärk. „Soojustasime maja kivivillaga, see hingab paremini ning mõistlik on soojustada korraga ühe materjaliga.“

Anne Betkeri sõnul on suureks plussiks, et ettevalmistustesse ja ehitusprotsessi saab kaasata tehnilise konsultandi. „Meie konsultant oli kogu planeerimise, projekteerimise ja tööde käigus suureks toeks. Tehnilise konsultandiga läheb asjaajamine ainult kergemaks.“

Edukas renoveerimise eestvedaja iseloomustab, et kõige keerulisem on algus: „Esimene samm on üldkoosolek, kus otsustada, kas ja kuidas rekonstrueerida, selle otsuse saamine on kogu protsessis kõige raskem. Kui maja on valmis, on inimesed väga rahul ja suhtumine hoopis teine.“

  • Kokku on korterelamud investeerinud renoveerimisse KredExi rekonstrueerimistoetuse abil alates 2015. aastast 305 miljonit eurot, ainuüksi viimasel viiel aastal on korda tehtud üle 700 korterelamu.
  • Lähiajal avaneva rekonstrueerimistoetuse vooru eelarve on ligikaudu 80 miljonit eurot.
  • Korteriühistud saavad lisaks rekonstrueerimistoetusele taotleda KredExist ka renoveerimislaenu või pangalaenu käendust.
  • Miks renoveerida? Tutvu argumentidega.
  • Küsimused on teretulnud korterelamu@kredex.ee.

 

Elamute renoveerimistoetused jätkuvad

Triin Reinsalu, EASi ja KredExi ühendasutuse eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juht
Triin Reinsalu, EASi ja KredExi ühendasutuse eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juht Foto: Kredex

Eestis on suur osa korterelamutest ehitatud nõukogude ajal, mis arvestades tollaseid madalaid ehitusstandardeid ja puudulikku arusaama energiasäästust, vajavad nüüd tõsist uuendamist. Võttes arvesse viimaste aastate suurt vajadust korterelamute rekonstrueerimise toetuste järele, pole kahtlust, et nende meetmetega tuleb jätkata.Raha kättesaadavuse parandamiseks hakkasime korteriühistutele lisaks toetustele renoveerimislaenu pakkuma, samuti on jätkuvalt kättesaadav korterelamu laenukäendus. Käendame ka kodu soetamist ja rekonstrueerimistöid maapiirkonnas.

Praegu katsetame korterelamute tehaselise rekonstrueerimise projekti, kus elamu soojustuselemendid toodetakse tehases ning tellinguid majale paigaldama ei pea. See võiks oluliselt lühendada rekonstrueerimiseks kuluvat aega, tõsta ehituskvaliteeti, lihtsustada asjaajamist ning on seetõttu ka majaelanikele stressivabam. Selline rekonstrueerimislahendus on toetatav ka uues korterelamute toetusmeetmes.

EASi ja KredExi ühendasutus on üks osapool Euroopa Liidu projektis LIFE IP BuildEST, mis toob kokku eri osapoolte teadmised ja kogemused Eesti elamufondi rekonstrueerimiseks aastaks 2050.

Tule tasuta nõustamisele!

  • KredExi korterelamute toetuste, laenu ja käenduse teemal nõustavad maakondlikud arenduskeskused. Eelmisel aastal kasutas seda võimalust ligi 900 ühistut üle Eesti.

  • Nõu saab küsida alates sellest, millist teenust valida, kuni tingimuste üksikasjadeni. Vajadusel pakuvad konsultandid abi ka taotluse täitmisel ja esitamisel.

  • Ühistud võivad maakondliku arenduskeskuse konsultandi kutsuda ka korteriühistu koosolekule, et ühistu liikmed saaksid küsida otse eksperdilt.

  • Maakondlike arenduskeskuste võrgustiku juht Andres Huul: „Ühistute tagasiside on väga positiivne just võimalusele oma kodukohast infot saada, see annab lisamotivatsiooni korterelamu energiatõhususe suurendamisega edasi liikuda.“

  • Konsultatsiooni kasutamiseks tuleb korteriühistul leida enda piirkonna arenduskeskuse kontaktid ning võtta kohtumise kokkuleppimiseks ühendust. Üle-eestiliste kontaktide nimekiri on kättesaadav siit: www.arenduskeskused.ee/kontakt/

Copy
Tagasi üles