KINNISVARAPORTAAL ⟩ Kas korterite üüriturul on oodata uut tormijooksu?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pitl on illustreeriv.
Pitl on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kinnisvaraportaalis KV.EE on peatunud uute üüripakkumiste arvu kasv. Kas ja millal näeme üüripakkumiste vähenemist ja sellele järgnevat üürihindade tõusu, analüüsib kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Kinnisvaraportaalis KV.EE oli 12.2022 pakkumises 2920 Tallinna korteri üürikuulutust, mis on 7 protsendi võrra vähem kui kuu varasemalt. Lisaks on näha aktiivsete üürikuulutuste arvu kasvu peatumist.

«Ajaloolist keskmist ületava Tallinna üüripakkumise kasv paistab olevat päitsed pähe saanud. 2022. aasta teises pooles suurendasid üürikorterite turule tulemist 2021. aastal ostetud ja 2022. aastal ehituslikult valminud uued korterelamud. Nüüd 2023. aasta alguses hakkab korterelamute valmimise laine mööda minema ja nii tuleb uusi investeeringuna soetatud kortereid üüriturule järjest vähem,» põhjendas Tarvo Teslon trendi muutust.

«2022. aastal tõusid korterite hinnad tippu, kust edasist tõusu enam oodata ei olnud. Pigem hakati rääkima, mitte kas, vaid millal ja kui palju tulevad korterite hinnad alla. Nii kadus ka kinnisvara hinnatõusule mänginud üüriinvestorite huvi uute üüriinvesteeringute tegemiseks,» analüüsis Tarvo Teslon.

Korterite hinnalanguse oht on juba üüriportfelli omavate väikeinvestorite mõtted pannud uue kinnisvara soetamise asemel mõtlema, kas peaks hoopis olemasolevad üürikorterid hinnatipust maha müüma.

«Üürihindade mõningane kasv ja kinnisvara turuväärtuse langus parandaksid väga alla kukkunud üüriinvesteeringute rahavoolist tootlust, kuid see ei tähenda, et üüriturule peaks aasta-paari jooksul tulema uus investeeringute laine nagu me nägime seda viimase viie aasta jooksul,» võttis Tarvo Teslon üürituru uued trendid kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles