Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Nobeli füüsikapreemia laureaadi energiatõhus pastanipp ajas kokad marru (2)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Itaalia füüsiku pasta keetmise soovitus ajas kokad tagajalgadele.

Itaalia teoreetiline füüsik Giorgio Parisi Sapienza ülikoolist on lahanud universumi kõige keerulisemaid probleeme ning võitis 2021. aastal lausa Nobeli füüsikapreemia ning seda läbimurdelise panuse eest komplekssüsteemidest arusaamisel. Füüsiku tehtud töö võimaldas mõista ja kirjeldada mitmeid näiliselt täiesti kaootilisi ning juhuslikuna tunduvaid materjale ja nähtusi.

Teadlase tähelepanekud ei piirdu aga ainult suurte süsteemida mõistmisega. Oma Facebooki lehel selgitas Parisi hiljuti näiteks hoopis seda, kuidas energiatõhusalt pastat keeta. Kiituse asemel lahvatas selle üle aga üleriigiline vaidlus, eriti itaalia kokad lennutasid teadlase suunas kriitikanooli.

Tagasi üles