Mida arvata? Tiktokker paljastab teekotikeste tegeliku sisu (4)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Selgub, et tassikeses tees peitub veel hulga ühendeid ja aineid, millest meil aimugi polnud.

Mitmed teebrändid üle maailma kasutavad oma teekottides polüpropüleeni, mis takistab teekottidel lagunemast. Seda küll üsna väikestes kogustes, ent siiski. Kuidas mõjub aga odava tee joomine inimene tervisele ja niigi aktuaalsele plastireostusele?

Kasutatud teekotte komposti heites süvendavad inimesed nimelt reostuseprobleemi, kuna paljud teekotid lihtsalt ei lagune looduses või teevad seda väga pika aja jooksul. Samuti on mitmed uuringud leidnud, et teatud teekotid võivad sisaldada ka inimese tervisele ohtlikke aineid. Osa neist võime leida ka meie poelettide vahelt.

Austraalia üks populaarsemaid tiktokkereid ütleb aga, et lisaks plastireostusele peitub teekotikestes veel palju eemaletõukavat. Karl Kruszelnicki ütleb nimelt, et igas joodavas teekotikeses leidub kuni 400 putuka DNA-d.

«Seda nimetatakse keskkonna-DNA-ks ja see võib tuleneda lihtsast putukahammustusest, hetkest, mil putukas hammustab teelehest tüki,» selgitab ta. Ta lisab, et kõnealune DNA on üsna habras, hävides ultraviolettkiirguse käes. Ka vihm suudab selle lehtedelt pühkida. Kõnealune DNA säilib tema sõnul eeskätt pimedas ja kuivas keskkonnas, täpselt nagu seda on teekotikeste sisemus.

@drkarl As typical tea bag of green tea contains the DNA of some 400 different insects #drkarlkruszelnicki #drkarl #science #medicine #tea #DNA #eDNA ♬ original sound - Dr Karl
Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles