JÄTA MEELDE ⟩ Koht köögis, kuhu ei ole mõistlik külmikut paigutada (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Külmkapi energiakulu vähendamiseks tuleb hoolikalt jälgida, kuhu see oma köögis paigutada. 

Selleks, et ööpäevaringselt töötav külmik suureks energiaröövliks ei kujuneks, tuleb see paigutada köögi kõige jahedamasse nurka. Külmkappi ei tohi kunagi panna soojaallika, näiteks ahju, pliidi või radiaatori kõrvale või vahetusse lähedusse. Samuti tuleb jälgida, et külmkapile ei langeks otsest päikesevalgust.

Soojas keskkonnas kulub külmikul rohkem energiat, et sisu jahedana hoida, ning see lühendab omakorda külmkapi kasutusiga, kirjutab kodu- ja sisustusportaal Ideal Home. 

Nii eraldiseisva kui ka integreeritud külmiku puhul tuleb esmalt veenduda, et seadme ümber oleks piisavalt palju «vaba õhku». See aitab vältida olukordi, kus kompressor peab päevläbi tööd tegema. Hea ventilatsiooni tagamiseks peab külmkapi all ja kohal olema piisavalt ruumi, vastasel juhul koguneb külmkapi juurde sooja õhku, mis sunnib omakorda kompressori pidevalt tööle.

Samuti tuleb jälgida, et külmkapp ei oleks liiga täis ega ka liiga tühi, et elektrienergiat mõistlikult tarbida.

Veel 5 viga, mida köögi planeerimisel vältida

  • Valesti planeeritud köögi töökolmnurk

Efektiivne töökolmnurk – külmkapp-valamu-pliit – aitab köögis energiat kokku hoida. Toiduvalmistaja võib asjatult kulutada tuhandeid samme valesti planeeritud köögis liikudes. Tee omale selgeks töökolmnurga põhimõtted ja ergonoomiline asjade paigutamine.

  • Valamu ja pliidi kõrval pole piisavalt ruumi

Teadmatusest või ruumipuudusest tingituna paigutatakse valamu ja/või pliit kohe kõrge külmiku või ahjukapi kõrvale. Vaba ruumi peab jääma mõlemale poole valamut/pliiti minimaalselt 15-20 cm. See on nö küünarnuki ruum. Ilma selleta on kraanikausis ebamugav nõusid pesta. Ruumipuudus pliidi juures aga, takistab suurte pottide kasutamist ning näiteks supi segamist, kuna käel pole piisavalt ruumi. Samuti ei tohi pliiti ja valamut paigutada kohe üksteise kõrvale. Vesi ja tuli ei sobi kokku, seda ütleb ka feng shui põhimõte.

  • Ebapraktilised käepidemed

Äärmiselt ebamugav on kapiust avada, kui käepide asub ukse keskel. Kapinupp peab alati asuma seal ukse servas, kust kappi avatakse. Ülesklapitava ukse puhul tuleb näiteks kapiuksest kinni võtta ja seda allapoole tõmmata, et uks saaks seejärel ise kinni liikuda.

Kui sellisel kapiuksel puudub käepide, on teda sulgeda äärmiselt ebamugav – siledast kapiuksest sõrmedega kinni haarates ja teda allapoole tõmmates. Lisaks määrdub ja kulub kapiuks sellise kasutamise korral kiiresti.

  • Köögitehnika ost jäetakse viimasele minutile

Köögi planeerimine peab kohe algul sisaldama ka köögitehnika läbi mõtlemist. Kas valida integreeritav või eraldiseisev tehnika; kas ühe- või kaheuksega külmik; kas kapi sees paiknev või eraldiseisev õhupuhastaja ; 45 cm või 60 cm laiune nõudepesumasin.

Kui tellida köögimööbel enne ära, siis võib hiljem selguda, et planeeritud integreeritud külmkapp ei mahugi sellesse kappi või et eraldiseisev kauni disainiga õhupuhastaja on surutud ülemiste kappide vahele ning ei pääse üldse mõjule jne.

Eriti oluline on integreeritava tehnika puhul alati ENNE ostmist lasta oma köögimööbli firmal integreerimismõõdud üle kontrollida. Erinevatel firmadel on erinevate mõõtudega kapid ning ka köögitehnika ei ole kõik samade standardmõõtudega.

  • Nurkade vale planeerimine

Sageli tehakse köögi planeerimisel viga nurgas olevate kappide paigutamisel üksteise kõrvale. Olenevalt nurgakapi tüübist on vajalik kasutada täiteliistu. Tuleb jälgida, et ühes servas olevate kappide käepidemed ei hakkaks segama teise serva kappide/sahtlite avamist. Selleks on juba planeerimise järgus hea teada, millised käepidemed kappidele tulevad. Seejärel saab arvestada nende mõõtudega.

Allikas: Hiie Härm

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles