UUED TUULED ⟩ Pidu läbi? Eksperdid näevad üürileandjate hoiakus muutust

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui uuel aastal on valdavalt igas valdkonnas jätkunud kasvav hinnaralli, siis üürihindade puhul võib näha märke muutustest teises suunas. Viimase kuu jooksul on üha rohkem üürileandjaid soovinud alandada üürisummat, mida keskmiselt tehakse 50 euro võrra.

Möödunud aastal toimus üüriturul hinnataseme kasv, mida oli eriti tunda suvisel perioodil. Ka üürileandjate ja maaklerite seas sügisel tehtud küsitlusest selgus, et pooled omanikest juba olid üüri tõstnud või veel plaanisid seda 2022. aasta jooksul teha (Norstat ja Rendin uuring, sept-okt 2022).

«Samas nüüd, umbes viimase 50 päeva jooksul, oleme täheldanud suuremat huvi üürileandjate poolt, kuidas korrektselt vormistada igakuise üüri vähenemine,» avaldab Alain Aun, turvaliste üürilepingute platvormi Rendin tegevjuht ja kaasasutaja.

Aun selgitab, et kui tugineda kasutajate andmetele, kes on Rendini platvormil üürilepingu lisa juba koostanud, siis võib öelda, et keskmiselt langetatakse üürisummat 50 euro võrra.

«Nendest ligi 20 protsenti on teinud ajutiselt kehtiva lepingu lisa, millega osad üürileandjad püüavad üürnikule kompenseerida kulukat kütteperiood. Valdav osa, 80 protsenti üürileandjatest on otsustanud tähtajatu kokkuleppe kasuks ehk madalam üür kehtib määramata ajaks.»

Ta lisab, et üüri vähendajate seas pole neid inimesi, kes sõlmisid üürilepingu aastaid tagasi ja pole eelmise aasta tipphooajal üüri tõstnud. Ehk siis, laias plaanis on üürihinnad ikkagi kõrgemal tasemel, kui näiteks kolm aastat tagasi.

Õnneks paljudele omanikele läheb korda hea pikaajaline üürisuhe. Usaldusväärne ja eeskujulik üürnik on igatahes väärtuslikum kui veidi suurema üüritulu teenimine. «Näiteks väga järsu Euribori tõusu kajastamine üks-ühele üürihinnas ei ole miski, mida üürnikud suudaksid taluda, kuna muud igakuised kulutused on endiselt hüppeliselt suuremad võrreldes kasvõi aastataguse ajaga,» hoiatab Rendini juht.

«Üürileandjate paindlikum suhtumine üürnikesse ja hinnas vastutulek tähendab küll väiksemat tulu, kuid paljudel juhtudel on see selgelt parim strateegia. Halvim stsenaarium üürileandja jaoks on üürniku asetamine olukorda, kus viimane lihtsalt lõpetab üüri ja kõrvalkulude eest tasumise, kuna sissetulekutest ei piisa elamiskulude katmiseks.»

Rendini õigusjuht ja jurist Lia Siht annab mõned soovitused, kuidas üürimakse vähendamislepe vormistada

  • Üüri vähenemise kokkulepe peab olema vormistatud kirjalikult üürilepingu lisana.
  • Lisadokumendis peab olema välja toodud kas esmase lepingu number või viide lepingule (näiteks üürileping A ja B vahel, sõlmitud X kuupäeval).
  • Konkreetset vormi seadus ei näe ette, seega võib kirjutada vabas vormis, et pooled on kokku leppinud konkreetses kuupäevas, millest alates alandatakse üürimakse kindla summa või protsendi võrra.
  • Kui üüri alandamine on ajutine, siis peab kindlasti märgitud olema kehtivusperiood.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles