KÖÖGIDISAINER 70 protsenti eelistab kauakestvat! Vaata, millisest materjalist valamu sinu kööki kõige paremini sobib!

Kodu.postimees.ee
Copy
Millisest materjalist valamut eelistada?
Millisest materjalist valamut eelistada? Foto: Pexels / CC0 Licence

Plaanid uut kööki, ent ei ole päris kindel, millisest materjalist valamut eelistada? Ole mureta, Eesti köögidisainer Hiie Härm tutvustab erinevaid materjale ja nende telgitaguseid.

Valamuid tehakse peamiselt kolmest materjalist: roostevabast terasest, graniidist ja keraamilisest. 

Roostevaba teras

See on hügieeniline, hõlpsasti puhastatav ja kauakestev materjal. Kuuma- ja külmakindel. Kogu maailmas umbes 70 protsenti inimestest on valinud roostevaba valamu. See on täiesti hügieeniline ja toiduainete suhtes neutraalne. Teatava suhtega nikli- ja kroomisisaldusega roostevaba terast kutsutaksegi vääristeraseks.

Näiteks Franke valamud sisaldavad enam niklit ja kroomi ning on seeläbi parema kuuma- ja külmataluvusega. Samuti mainib Franke, et nemad kasutavad 70 protsendi ulatuses ümbertöödeldud terast ning on seeläbi säästev ja keskkonnasõbralik. Roostevabad valamud sobivad eelkõige praktilise vajadusega köökidesse.

Graniidist valamud

Graniidist valamud on hästi populaarsed tänu oma headele omadustele ning suurele värvivalikule. Enamus valamutootjatel on oma-nimeline graniit (kuigi materjal on suures osas ikka üks ja sama). Franke kivivalamute materjal on Fragraniit; Teka oma on Tegraniit, Blancol on Silgraniit.

Graniitvalamute koostises on ca 80 protsenti purustatud graniiti ning ca 20 protsenti side- ja värviaineid. Need valamud on vastupidavad kuni 280 kraadisele kuumusele. Löögikindlad – valamu ei purune, kui sinna midagi rasket kukub. Neutraalne toidu suhtes ja plekikindel. Seda on lihtne puhastada, kuigi tootjatel on selleks ka oma vahendid välja töötatud. Hiie isiklik tähelepanek on, et mida siledam on valamu pind, seda vähem ta määrdub ning puhastamist nõuab. Klientide tagasisidest on Hiie kuulnud, et kui on väga katlakivine vesi, siis tumedale valamule jäävad heledad triibud peale.

Igal tootjal on oma nimetus antibakteriaalsele kaitsele, mis valamutele peale on kantud. Ühel Blanco valamute koolitusel kuulsin aga, et kui teistel tootjatel on selline kaitsekiht, siis Blanco tootearendus on 30 aasta vältel välja töötanud oma materjali (Silgranite), mis ise ongi selline kogu oma olemuselt, mitte ei pea enam ühtegi kaitsekihti peale panema. Seda on ta ka kuulnud, et Blanco valamud on maailmas müüginumbrite osas nr. 1. Kuigi jah, hinnalt ei ole see igaühele kättesaadav.

Ka Franke on oma materjalist teinud edasiarenduse – Fragranit DuraKleen® Plus. Oma parendatud sideainete tõttu on see veelgi hügieenilisem, tugevam (lausa 4. kohal peale teemantit, rubiini ja topaasi), kraapimis- ja kuumakindlam, lisaks happe- ning keemiakindel.

Keraamilised valamud

Keraamilised valamud on tegelikult väga tugevad ja vastupidavad, nii kuuma-külmašokile, kui löökidele. Samuti on see materjal vastupidav plekkidele ja UV-kiirgusele. Oma hinnalt on keraamilised valamud aga kõige kallimad. Samas, käe all kõige siledamad, seega kõige kergemad puhtana hoida.

Keraamilised valamud valmistatakse vedelast keraamilisest materjalist, mida põletatakse palju tunde väga suure kuumuse käes. Selle tulemusena tekibki väga kõva pind. Peamised keraamiliste valamute toojad on Franke, Blanco ja Villeroy&Boch. Igal neist on omad tootmissaladused ning spetsiaalsed pinnakatte viimistlused, et aga valamud oleksid vastupidavad, hügieenilised ja kliendid rahul.

Erilised valamud

Erilisteks valamuteks peab Hiie kuldseid, vaskseid, pronks, messing jt sellised toonid. Neid tehakse nii poleeritud kui harjatud. Kas nüüd just kõiki toone kõikides viimistlustes saada on, ei oska Hiie nii täpselt öelda. 

Selliseid valamuid valmistatakse roostevabast terasest ja siis kaetakse spetsiaalse PVD-tehnoloogiaga, mis on füüsikalise aurustussadestus meetod. See tagab toodete kriimustuskindluse ja tugevuse. Antud tehnoloogiat kasutatakse ka söögiriistade tootmisel.

Hiie lemmikud on eriti kuldsed valamud, sest need on elegantsed ja sobivad hästi valgetesse köökidesse. Sobivad hästi kokku stiiliga, mida disainer köökide kujundamisel armastab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles