PANE KÕRVA TAHA ⟩ Riisi valmistamisega seotud valesamm, mida võiks tervise huvides vältida (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Selgub, et riisi keetmisel on paar olulist nüanssi, mida kindlasti jälgida tuleks.

Kas teadsid, et riisi tuleks alati enne kasutamist loputada? Täiusliku riisi valmistamiseks loputa riisi enne, kui seda keedad – riisis leidub tärklist ning lisaks töödeldakse riisi tihtipeale kätega. 

Riisi ja vee vahekord keetmisel peaks olema 1:1. Et riis oleks eriti kohev, ei tohiks selle kaant keetmise ajal kordagi kergitada. Riisil tuleb lasta valmimise järel kümme minutit kaane all jahtuda. 

Pane kõrva taha

Portaal Woman´s Day kirjutab, et riisi soojendamine võib põhjustada hulga terviseprobleeme, olenevalt sellest, kuidas keedetud riisi säilitada. Keetmata riisis leidub nimelt hulga baktereid, mis võivad põhjustada toidumürgitust, needsamad bakterid võivad ka keetmise rahulikult üle elada ning jahtunud riisi sees taas elavneda. 

Kui keetmata riisis on baktereid arvul, mis tervisehädasid ei põhjusta, siis soojendamise hetkeks on bakterid selles niivõrd paljunenud, et võib hakata juba täitsa muret tundma. 

Kui lased riisil toatemperatuuril liiga kaua jahtuda, ei pruugi see enam söögikõlbulik olla. Kui aga oled riisi jahutamisel hoolas ja paned selle külmikusse kohe, kui see on piisavalt jahtunud, on terviseprobleemide tekkimise tõenäosus kindlasti väiksem, aga mitte olematu. Soojendatud riisi söömine võib peamiselt tekitada oksendamist ja kõhulahtisust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles