SISEKUJUNDAJA HOIATAB ⟩ Levinud vead, mida magamistoa sisustamisel tehakse

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Magamistoa planeerimine võib olla ootamatult keeruline ülesanne ja valed sammud võivad muuta ruumis magamise ebamugavaks. Selle vältimiseks jagab sisekujundaja vigu, mis magamistoa kujundamisel tihti tehakse ning annab nõu kuidas neid vältida, vahendab Express.

Magamistubadel on kõigi inimeste elus suur roll — see on ruum, kus saab ennast korralikult välja puhata ja mured unustada. Väidetakse, et inimesed veedavad magamistoas lausa kolmandiku oma elust. Siiski on tavaline, et kodu renoveerimisel läheb peamine tähelepanu köögi ja elutoa täiuslikuks muutmisele ja magamistuba jääb kahe silma vahele. Sisekujundaja Nic Shacklock ütleb, et magamistoas peab olema palju ruumi õhu liikumise jaoks ja tekitama inimeses hea mugava tunde kohe kui ta tuppa siseneb. Tema sõnul on kõige olulisem mööbli paigutus, sest ka kõige väiksemad mööbliesemed võivad valesti paigutatuna toa ebameeldivaks teha.

Liiga palju asju

Magamistuba peetakse kõige isiklikumaks ruumiks ja seetõttu on üsna tavaline, et inimene tahab oma ruumi ka endale olulisi asju. Disainer hoiatab inimesi aga selle eest, et neid asju liiga palju ei koguneks. Ta räägib, et see on üks peamiseid vigu, mida inimesed oma kodudes teevad ja seetõttu muutub magamistuba justkui laoruumiks kus ei ole mugav viibida.

Shacklock arvab, et magamistuba ei tohiks liialt ka mööblit täis olla. Palju erinevaid mööbliesemeid nagu laud, voodi, riidekapp, kummut ja öökapid on magamistoas küll vajalikud, kuid muudavad toa ebamugavaks ning õhk ei liigu ruumis ringi.

Selleks, et viga vältida, soovitab ta valida kummuti ja riidekapi vahel. Kui magamistuba on väike, saab laiali olevaid asju hoida voodi all kastides.

Blokeeritud käimisruum

Kui magamistoas on palju mööblit ja isiklikke asju, asetatakse neid tihti nii, et asjad blokeerivad ka käimisruumi. Ruumi planeerimises on oluline, et tee uksest voodini oleks vaba. Vastasel juhul tekitab see magamistoas segaduse ja suurt soovi ennast voodisse puhkama heita ei teki.

Voodi ja laua halb asetus

Disaineri sõnul on tihti vale ka see, kuidas inimesed mööblit magamistoas paigutavad. Kõik mööbliesemed peaksid asetsema ruumi suhtes nii, et mööbel ei blokeeriks naturaalset valgust, mis aknast tuppa paistab. Voodi peaks asetsema akna suhtes 90 kraadise nurga all, sest nii pääseb ka naturaalne valgus voodile. Kui magamistoas on ruumi kirjutuslaua jaoks, soovitab ta tõsta laua otse akna alla, sest nii langeb lauale palju loomulikku valgust, mis aitab ka näiteks töö tegemisel, kui on vaja videokõnesid teha.

Madalal rippuvad lambid

Magamistoa valgustamisel tuleb meeles pidada, et ruumi valgus peaks olema pehme ja soe ning valgus võiks tulla mitmest allikast. Siiski hoiatab Shacklock, et magamistoa teevad ebameeldivaks lakke kinnitatud madalal rippuvad lambid. Selleks, et ruumi stiilseks muuta, soovitab disainer kohtvalgusteid või kõrgemal laes olevaid lambivarje.

Vales suuruses vaip

Vaip on paljude magamistubade väga oluline osa. Õige vaip lisab ruumile värvi, põnevaid mustreid ja loob toa kujundusega koos hea terviku. Levinud viga on aga see, et magamistuppa ostetud vaip on liiga väike või ei sobitu ruumiga. Disainer selgitab, et hästi valitud vaip võib toa täielikult uueks muuta, kuid õige suuruse ja värviga põrandakatet tuleb hoolikalt valida. Ta soovitab vaiba asetada voodi ette, kahe esimese jala alla, sest see muudab magamistoa näiliselt suuremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles