KODUNE DŽUNGEL ⟩ Toataimed naudivad kõige rohkem vannitoas kasvamist

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Toataimed annavad igale ruumile palju juurde – need lisavad värskust ja mõnusaid värve. Igal taimel on omad vajadused ning lemmikkohad, kus neile kasvada sobib. Seetõttu on eksperdid kokku pannud hoiatused ja soovitused, kuidas just vannitoas kasvavatele taimedele parimat hoolitsust pakkuda, vahendab Express.

Vannitoas taimede kasvatamine muutub üha populaarsemaks. Roheliste lehtedega taimed muudavad vannitoa huvitavaks ja mitmekülgseks ning annavad võimaluse igavasse vannituppa elujõudu tuua. See pole mingisugune üllatus, et paljudele taimedele meeldib just vannitoa niiskes ja vesises keskkonnas elutseda. Seetõttu julgustatakse ka alles alustavaid või hajameelseid taimekasvatajaid oma vannituba rohelusega täitma – suure tõenäosusega jäävad need taimed hästi ellu. Vaatamata sellele peab siiski olema teadlik, kui palju vett ja päikesevalgust iga konkreetne taim vajab.

Niiskusesse sobivad taimed

Eksperdid soovitavad valida vannituppa kasvamiseks selliseid taimi, mis vannitoa märgadele tingimustele hästi vastu peavad. Sellised taimed on näiteks erinevas suuruses sõnajalad. Maotaim, aaloe, draakonipuu ja filodendronid on samuti taimed, mis vannitoa omapärast keskkonda ei karda ning seal pigem hoogsamalt kasvama hakkavad.

Vannituppa saab luksust tuua orhideedega. Ka nendele taimedele sobib niiskus hästi. Kui ruumi on rohkem, võib aknalauale või kraanikausi kõrvale mahutada suure orhidee, kuid ka väiksem taim lisab toale kerget glamuuri.

Taimekasvatajad julgustavad inimesi veel eri kõrgustel taimi kasvatama. Nende sõnul tuleks lähtuda taimest endast ja vajadusel näiteks mõni taim ampliga laest rippuma panna, kui see tähendab, et taim niiviisi paremini valgust saab.

Taimedega on võimalik iga ruum hubaseks muuta ja seetõttu soovitavad eksperdid täita kõik vabad nurgad suurte sõnajalgade või muude lehelistega, sest nii saab vannitoast justkui põnev džungel.

Taimi ei tohi üle ujutada

Vannitoas olevate taimede eest hoolitsedes tundub hea mõte need aeg-ajalt dušiga üle kasta. Kasvatajad hoiatavad, et täisvõimsusega ei tasu taimedele vett peale lasta, sest see võib põhjustada ülekastmist ja juurtele halvasti mõjuda. Samuti pannakse inimestele südamele, et vannitoas oleks kõik taimed potis, mille põhjas on augud üleliigse vee välja voolamiseks. Vastasel juhul võib ülearune niiskus juured kergesti hävitada.

Kuigi paljud taimed naudivad vannitoas kasvamist, siis näiteks kaktused on ühed vähestest taimedest, mis ei saa vannitoas kasvamisest mitte mingisugust kasu. Seda vaid seetõttu, et kaktused on harjunud kuiva ja soojaga ning niiskus nendele ei sobi.

Eksperdid tuletavad meelde, et kindlasti ei tohiks taimi viia sellisesse vannituppa, kus pole üldse loomulikku valgust, kuid need, kelle pesemisruumis akent pole, ei tohiks pead norgu lasta. Ekspertide sõnul ei pea piirduma ainult potitaimedega ning saab avastada teisi huvitavaid lahendusi. Näiteks soovitavad nad siduda mõned värsked eukalüptioksad dušinurka pea kohale. See lisab vannituppa huvitava disainielemendi ning on tervisele kasulik, sest eukalüpti peetakse heaks ülemiste hingamisteede haiguste leevendajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles