JÄTA MEELDE ⟩ 8 eset sinu kodus, mis on mustemad kui tualettpott

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eestlastel on hea komme jalanõud alati välisukse juurde jätta, kuid mujal maailmas seda harjumust tihti ei ole. Uus murettekitav uuring paljastab bakterite koguse igapäevastel esemetel ning selgub, et just jalanõud on ühed kõige mustemad asjad inimese elus, vahendab Express.

Üllatava uuringu tulemusena selgub, et erinevad jalanõud on rohkem bakteritega kaetud kui näiteks tualettpoti iste. Seetõttu hoiatavad eksperdid, et välismaal levinud komme ka kodus välisjalanõusid kanda on väga ohtlik.

Kõige rohkem baktereid on nendel kaheksal igapäevasel esemel:

  1. Auto ukselink
  2. Jooksujalanõud
  3. Sandaalid
  4. Sussid
  5. Tualettpoti iste
  6. Plätud
  7. Saapad
  8. Arvuti klaviatuur

Kuid ka need jalanõud, mida ainult kodus kantakse, pole päris puhtad. Uuringu kohaselt on kodused pehmed sussid bakterite pesad ning nendelt leiti rohkem mustust kui näiteks arvuti klaviatuurilt. Kui inimesel on siiski väga suur soov jalanõusid toas kanda, soovitatakse susse hea alternatiivina, sest vaid siseruumidesse mõeldud jalanõud vähendavad pisikute levimise riski.

Jalaarstid aga ütlevad, et kodus ainult sokkides ringi käimine pole jalgadele hea, seda eriti vanemate inimeste puhul. Sokkis käies on kergem põrandal libiseda ja kukkuda, mis on kõrges eas inimestele väga ohtlik. Samuti ei ole paljajalu toas viibimine hea, sest see suurendab pinget jalgades ning võib viia keeruliste probleemideni.

Selleks, et pisikutega võimalikult vähe kokku puutuda, soovitavad eksperdid kõige lihtsamat moodust – pesta regulaarselt käsi. Lisaks soovitatakse igal juhul jalanõusid vähemalt korra kuus hoolikalt pesta, nii saab vältida ka seda, et õuest toodud mustus pikaks ajaks esikusse kogunema ei jääks. Paljude jalanõude taldu saab lihtsalt loputada ning pesta sooja vee ja märja lapiga.

Mikrobioloog Tasha Sturm sõnab, et bakterite kogus meie ümber võib meid šokeerida, kuid mikrobioloogina see teda ei üllata. See on üsna loogiline, et jalanõud, mis õues eri pindadega kokku puutuvad, toovad kogutud mustust endaga tuppa kaasa. Samuti peab ta normaalseks, et kõik igapäevased esemed on pisut mustad, sest midagi tihti puudutades kanname me oma keha peal olevaid baktereid edasi. Ta rahustab inimesi teadmisega, et väljaspool kodu kogutud bakterid saavad kahju teha vaid siis, kui need satuvad inimese seedesüsteemi või läbi haavade naha sisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles